Google plánuje ponúknuť svoj superrýchly internet v ďalších mestách

Internet so stonásobne vyššou rýchlosťou než je priemer v USA plánuje Google ponúknuť ďalším tisíckam domácností. Infraštruktúru možno vybuduje v troch veľkých mestách na západnom brehu Spojených štátov.

13.09.2015 22:25
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Pred tromi rokmi naplnil Google titulky novín so správou, že vybrané domácnosti v Spojených štátoch pripojí k internetu s nadštandardnou gigabitovou optickou prípojkou. Firma sa stretla s mimoriadnou odozvou a ústretovosťou miestnych vlád a samospráv, na základe čoho sa rozhodla v budovaní infraštruktúry pokračovať. Prístup k stonásobne rýchlejšiemu internetu než je súčasný priemer u širokopásmového pripojenia v USA má niekoľko tisíc domácností v mestách Kansas City, Austin v štáte Texas a Provo v štáte Utah.

Záujem o superrýchly internet je veľký. Google ho plánuje rozšíriť
Google vo svojom blogovom príspevku uvádza, že na základe pozitívnej spätnej odozvy a ústretovosti úradov uvažuje nad rozšírením služby s názvom Google Fiber aj do ďalších troch miest – San Diega, Louisville a Irvine. “V súčasnosti spolupracujeme s predstaviteľmi troch miest pri príprave detailnej štúdie. Štúdia bude analyzovať faktory, ktoré môžu ovplyvniť budovanie potrebnej infraštruktúry, vrátane lokálnej topografie, hustoty osídlenia a stavu súčasnej infraštruktúry,” upresňuje spoločnosť. Až po tom, čo Google situáciu detailne vyhodnotí a zváži možné riziká začne s budovaním optickej siete.

Google éru vlastného superrýchleho internetu odštartoval už v roku 2012 s rýchlosťami 700 Mbps pri sťahovaní a 600 Mbps pri odosielaní dát, ktoré neskôr rozšíril na 1 Gbps. Firma využíva technológiu zvanú FTTH (Fiber To The Home) a v cieľových lokalitách buduje vlastnú sieťovú infraštruktúru, ktorej súčasťou sú podzemné optické káble. Predpokladané náklady na pripojenie jednej domácnosti sú približne 500 dolárov.

Investovanie do rizikových projektov bude pre Google jednoduchšie
Ako uviedol denník The Wall Street Journal informácie o rozširovaní investícií do budovania infraštruktúry prichádzajú v čase, keď sa firma snaží rozdeliť projekty pod nedávno založenú materskú spoločnosť Alphabet. Návratnosť investícií do budovania optických sietí je ale pre Google dlhodobá a pri nedostatočnej diverzifikácii portfólia by mohli výraznejšie zasahovať do ziskov z iných oblastí podnikania. “Vďaka spoločnosti Alphabet môže Google nové firmy označiť za startupy a investovať do nich bez negatívneho vplyvu na hlavný predmet podnikania,” píše denník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Google Fiber #optická prípojka #FTTH