Chromebooky by mohli používať nový Android. Google chystá veľké zmeny

Alphabet pripravuje zlúčenie dvoch platforiem do jednej. Chrome OS sa má zlúčiť s Androidom a Chromebooky majú nahradiť nové notebooky. Tvrdia to informované zdroje blízke firme, podľa ktorých Google (Alphabet) zmenu pripravoval v posledných dvoch rokoch.

30.10.2015 14:00
samsung chromebook, notebook, chrome OS Foto:
Ilustračné foto
debata

Notebooky s operačným systémom Chrome OS sú síce na vzostupe, no ani v priebehu niekoľkých rokov sa im nepodarilo získať významný trhový podiel, ktorý by Google uistil, že vykročil správnou cestou. Spoločnosť sa preto rozhodla, že systém Chrome OS spojí s Androidom, ktorého sa stane súčasťou. Google (po novom Alphabet) s najväčšou pravdepodobnosťou príde s oficiálnym oznámením až na vývojárskej konferencii I/O. Hnacím motorom zmien bolo podľa serveru The Verge zredukovanie počtu nezávislých platforiem, ktorých údržba je o to komplikovanejšia a náročnejšia na zdroje. Hovorkyňa Google sa pre server dodatočne vyjadrila, že Chrome OS a Android budú naďalej existovať, zrejme však v inej podobe než je tomu dnes.

Po spojení dvoch systémov sa Chromebooky (pozn. alternatíva notebookov so systémom Chrome OS) z trhu vytratia. Nahradiť by ich mali notebooky s upraveným Androidom, ktoré budú čerpať z výhod oboch systémov. Tvrdí to denník The Wall Street Journal s odvolaním na nemenované zdroje blízke firme. “Vývojári Googlu pracovali skoro dva roky na tom, aby oba operačné systémy zlúčili. Nový a jediný operačný systém pre všetok hardvér plánuje spoločnosť predstaviť najskôr v roku 2017. Očakáva sa však, že verejnosti umožní nahliadnuť na vývojársku verziu o čosi skôr,” píše denník.

Chromebooky z trhu zrejme zmiznú, no nahradia ich notebooky s odlišným názvom, ktoré budú používať nový operačný systém. Názov Chrome bude najďalej používať internetový prehliadač, u ktorého sa väčšie zmeny neplánujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android #Chrome OS #Chromebook #Alphabet