Čína klepla Applu po prstoch. Zakázala dve jeho kľúčové služby

Čína po pol roku stopla dve kľúčové služby Apple. Číňanom zakázala nakupovať online knihy a pozerať filmy v iBooks a iTunes Movies. Dôvodom môže byť skrytá podpora vlastných firiem ako aj nová regulácia, ktorá vstúpila do platnosti v marci.

22.04.2016 20:00
čína, počítač, klávesnica, cenzúra, špionáž,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Kvôli výzvam, ktoré čínsky trh pre Apple predstavuje, musela firma urobiť niekoľko kompromisov a ústupkov, aby na miliardový trh vôbec dosiahla. Napriek tomu je Čína jedným z mála trhov s nenasýteným dopytom a bonitnou klientelou, ktorá je ochotná platiť prémiovú cenu za produkt, ktorý má časy najväčšej slávy už za sebou. Apple ako na jednom z mála trhov spustil v Číne aj službu Apple Pay a má preto aj veľké očakávania.

Prísnejšie regulácie a dohľad nad médiami vstúpili do platnosti v marci
Fungovať na regulovanom trhu ako je ten čínsky ale so sebou prináša aj často nečakané obete. V posledných dňoch sa nimi stali obchody iBooks Store a iTunes Movies, ktoré sa stali zo dňa na deň nepoužiteľnými. Nečakane a bez oznámenia. V Číne platí od marca nový regulačný zákon, ktorý zahraničným médiám zakazuje v krajine publikovať online obsah. Ministerstvo priemyslu a informačných technológií presadilo nariadenie podľa ktorého firmám, ktoré majú aspoň jedného zahraničného vlastníka, bude zakázané publikovať slovný, obrazový, mapový, animovaný a iné obsah informačnej a mienkotvornej povahy, pokiaľ na to nezískajú špeciálne povolenie od Štátnej správy tlače, publikácií, rádia, filmov a televízie. Regulácia takisto podmieňuje, že všetok online obsah sprístupnený užívateľom v Číne, musí byť umiestnený na lokálnych serveroch.

Číňania si nemôžu kupovať knihy v iBooks a pozerať filmy v iTunes Movies
Dve služby, ktoré v krajine fungovali šesť mesiacov aktuálne užívateľom zobrazujú hlásenie o ich nepoužiteľnosti. Ako uvádza server BBC, zákaz vstúpil do platnosti len niekoľko dní po oznámení finančných výsledkov Apple za druhý kvartál. Dôvodom môže byť snaha o konsolidovanie kontroly nad online médiami, ale takisto snaha podporiť miestne technologické firmy ako Huawei, Alibaba a Tencent.

Apple oficiálne vyjadrenie popisujúce vzniknutú situáciu neposkytlo a neurobila tak ani čínska strana. “Dúfame, že knihy a filmy budú našim zákazníkom v Číne čoskoro opätovne sprístupnené,” uviedla hovorkyňa firmy, bez ďalších komentárov. Ako pripomína agentúra Reuters, nestalo sa tak prvýkrát, čo boli niektoré služby Apple v Číne zakázané. Počas minulého roka užívatelia staratili prístup k aplikácii Novinky, ktorá po spustení zobrazovala hlásenie o nedostupnosti obsahu v danej krajine.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Čína #Apple Pay #iBooks #Movies