FBI bude môcť na diaľku prehľadávať počítače po celom svete

Najvyšší súd v Spojených štátoch rozšíril právomoci vyšetrovateľov, ktorí budú môcť využiť rôzne techniky pre prehľadávanie miliónov počítačov po celom svete.

30.04.2016 11:30
Autá - hackeri Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Hranice súkromia na internete sa v posledných rokoch výrazne posunuli. Práva jedného už nekončia tam, kde začínajú práva druhého, ale niekde medzi tým. Zasiahnuť do práva na súkromie môžu vyšetrovacie orgány v prípade, ak majú podozrenie, že človek na internete vykonáva nelegálnu aktivitu, prípadne predstavuje bezpečnostnú hrozbu. Ešte predtým, než tak urobia však musia získať oficiálne súdne povolenie, ktoré zlegalizuje postupy použité pri vyšetrovaní.

Vyšetrovatelia budú môcť prehľadávať milióny počítačov
Pri vyšetrovaní sa tak môže stať, že užívateľovi nebude skonfiškovaný počítač, ale polícia sa k dátam v ňom uloženým, pokúsi dostať inou cestou a s použitím techník, ktoré sa spájajú skôr s hackermi, než s políciou. Najvyšší súd v Spojených štátoch v týchto dňoch schválil zmenu právomocí pri vyšetrovaní, ktoré umožnia výkonným orgánom na diaľku prehľadávať počítače po celom svete. Ak nezasiahne americký kongres, zmeny vstúpia do platnosti od prvého decembra.

Ako v tejto súvislosti píše server BBC, ešte donedávna sa možnosti vyšetrovateľov obmedzovali len na povolenia súdov nižšej úrovne, ktoré mohli vyšetrovateľom zlegalizovať prehľadávanie počítačov len v niekoľkých krajinách. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti bolo nevyhnuté, aby vyšetrovatelia mohli využívať najnovšie techniky. Rozšírenie platnosti na všetky krajiny bolo údajne potrebné aj kvôli tomu, že “kriminálnici” môžu zámerne maskovať svoju identitu a polohu na internete a vyhnúť sa tak vyšetrovaniu. V takom prípade nie je totiž z právneho hľadiska jednoznačné, ktorá legislatíva sa na naň vzťahuje.

Podľa aktivistov a Google ide o neprimeraný zásah do súkromia
Názory na rozšírenie právomocí sa však líšia. Združenia pre ochranu práv na internete namietajú, že rozhodnutie môže výrazne rozšíriť aktivity FBI. Proti zmene, ktorú sa v Spojených štátoch snažili presadiť už od roku 2013 protestoval aj Google. Podľa firmy by mohla ohroziť právo užívateľov internetu na súkromie a zabezpečenie ich systému. Hovorca ministerstva spravodlivosti, Peter Carr, ale uvádza, že zmena sa nespája s rozšírením právomocí inak, než povoľuje súčasný zákon. Na druhej strane, po novom by vyšetrovateľom stačilo získať jedno súdne povolenie, aby mohli prehľadávať milióny počítačov na celom svete.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #ministerstvo spravodlivosti #hackeri #USA #FBI #kybernetická bezpečnosť