Google mení farbu odkazov vo vyhľadávaní. Modrú nahradí čierna

Typické modré písmo vo výsledkoch vyhľadávania Google, na ktoré si mnohí zvykli, sa možno zmení. Google v súčasnosti skúša zmenu základnej farby z modrej na čiernu.

10.05.2016 12:40
Google, Black, vyhľadávač Foto:
Google testuje zmenu farby vo výsledkoch vyhľadávania. Typickú modrú nahradila čierna.
debata

Ak používate vyhľadávač Google už dlhší čas, zrejme ste si zvykli na niektoré jeho typické prvky, ako napríklad biele pozadie, minimalistický dizajn a predovšetkým výsledky vyhľadávania v modrej farbe. To, čo sa možno niekomu na prvý pohľad javí ako drobnosť, môže ale vyvolať vlnu negatívnych reakcií. Google v súčasnosti už vo verejnom testovaní skúša, aké budú reakcie ľudí na zmenu základných farieb vo výsledkoch vyhľadávania. Namiesto modrej sa odkazy niektorým užívateľom štandardne zobrazujú v čiernej farbe.

Viete prečo sú všetky výsledky vyhľadávania modré?
Možno vás v tejto súvislosti zaujíma, prečo sa vždy odkazy zobrazujú práve v modrej farbe. Dôvod je podľa serveru Mashable veľmi prostý a siaha ďaleko do histórie World Wide Webu. Timothy Bernes-Lee, ktorý má okrem šľachtického titulu aj titul otca internetu, údajne vybral práve modrú farbu pre označovanie odkazov, nakoľko sa domnieval, že je ideálnym kontrastom k inak čiernej farbe okolitého textu. Google sa však rozhodol po viac ako 20 rokoch vyvrátiť túto dogmu.

Drobná úprava farieb Googlu už v minulosti zarobila milióny
Ako pripomína britský denník the Telegraph, Google s farbou odkazov neexperimentuje po prvýkrát. Pred niekoľkými rokmi firma napríklad hľadala “tú správnu” modrú. Projekt, ktorý bol familiárne označovaný ako “50 odtieňov modrej” mal firme zarobiť až 200 miliónov dolárov. Užívatelia údajne častejšie klikali na odkazy, ktoré mali sýtejší odtieň modrej.

O nahradení modrej farby čiernou ale ešte nie je rozhodnuté. Hovorkyňa Google priznáva, že si vo firme nie sú istí, či čierna je skutočne tým pravým novým “odtieňom” modrej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #vyhľadávanie