Apple vymenil OS X za macOS. V počítačoch pribudne chytrejšia Siri

Končí sa jedna éra, začína druhá. Operačný systém OS X nahradí macOS s hlasovou asistentkou Siri. Zásadnejšie zmeny však v macOS chýbajú. Potešia sa majitelia hodiniek Apple Watch. Aplikácie v nich budú reagovať svižnejšie, pribudne tlačidlo prvej pomoci.

14.06.2016 18:45
apple watch Foto:
Apple na konferencii venovanej vývojárom, WWDC 2016, predstavil niekoľko funkčných vylepšení pre Apple Watch (na obrázku).
debata

S konferenciou WWDC pre vývojárov, ktorú Apple organizuje každý rok, sú vždy spojené veľké očakávania odbornej ale aj laickej verejnosti. Apple si svoje tajomstvá stráži a na verejnosť preto preniknú len strohé informácie, ktoré majú niekedy od skutočnosti veľmi ďaleko. Aj to je dôvodom, prečo niektorí odchádzajú sklamaní.

Žiaden nový hardvér ani veľké vízie. Apple len opravuje, upravuje a inovuje

Sklamaní tento rok zostali tí, ktorí očakávali nové počítače a iný hardvér. Naopak potešení boli zrejme tí, ktorí očakávali väčšiu otvorenosť mobilnej aj desktopovej platformy. To ale nič nemení na tom, že Apple žiadne veľké vízie ako z čias Steva Jobsa nepredstavil. Nadviazal len na to, čo v minulosti sľúbil či naznačil a plátal chyby a zlé rozhodnutia z minulosti, ktoré mu tak mnohí vyčítali. Medziročné príjmy Applu klesli po prvýkrát za 13 rokov, mať veľké oči pred konferenciou WWDC bolo preto na mieste.

Vynovený macOS nahradil OS X. Do počítačov... Foto: Apple
mac OS Vynovený macOS nahradil OS X. Do počítačov priniesol inteligentnú asistentku Siri.

Čo sa zmení? V prvom rade operačný systém sa už nebude ukrývať pod skratkou OS X. Po 15 rokoch ho nahradí nový názov macOS, ktorý je kompatibilnejší s vývojom, ktorým Apple prešiel a lepšie vyjadruje pre aké zariadenia je systém určený, tak ako tomu je u iOS.

Siri už objedná aj taxík a nahradí zapisovateľku

Mobilnému iOS chýbala inteligentnejšia hlasová asistentka. Nie že by Siri už teraz nedokázala promptne odpovedať na naučené otázky či vyhľadať odpovede na takmer čokoľvek na internete, ale príliš si nerozumela s ostatnými programami, ktoré by takisto radi využívali jej služby. Šéf softvérového vývoja Craig Federighi potvrdil, že Siri sa flexibilne premení aj na zapisovateľku v aplikácii WhatsApp a takisto bude prijímať objednávky na taxíky Uberu.

Kritici tvrdia, a nemožno im oponovať, že Siri sa za posledných 5 rokov takmer nezmenila a hlasoví asistenti a asistentky od Amazonu a Google Siri nie len dobehli ale dokonca v mnohom aj predbehli. Tak či onak, Siri už bude konečne asistovať aj pri práci na počítačoch Mac. Ak sa nebudete cítiť zvláštne pri zadávaní hlasových pokynov počítaču, môžete Siri prikázať nech vám vyhľadá konkrétne súbory, prehrá konkrétnu skladbu či playlist alebo pomôže pri písaní správy.

V správach pribudnú pohyblivé smajlíky a viac multimédií

Aplikácia Správy (z angl. Messages) bude otvorená aj pre externých vývojárov. Obsah, ktorý bude možné prostredníctvom nej zasielať tak bude oveľa bohatší a nezostane len pri správach, fotkách, videách a statických smajlíkoch. Vďaka príspevku od väčšieho množstva vývojárov si budú môcť majitelia zariadení Apple medzi sebou posielať aj animované smajlíky, objednávať jedlo z reštaurácií alebo zasielať peniaze na účet. Plán Applu je jasný – udržať si užívateľov a príliš v nich nestimulovať potrebu používať iné platformy, ktoré sú multimediálne a aj funkčne bohatšie.

Zmenou dizajnu prešla aj služba Apple Music, ktorá by mala byť užívateľsky prívetivejšia a prehľadnejšia. Nekráčať by kráčať po stopách neprehľadného iTunes, ktorého podstatu mnohí majitelia Apple zariadení ani po rokoch nepochopili a používajú ho len ako nutné zlo.

HomeKit bude spravovať inteligentné zariadenia v domácnosti

Apple pochopil, že v ére prepojených zariadení musí zastávať aj úlohu agregátora, ktorý zariadenia prepojí a umožní ich na diaľku ovládať. Predstavil novú aplikáciu HomeKit, ktorá umožní ovládať kompatibilné zariadenia prostredníctvom iPhonu. Vypínať svetla v dome, meniť teplotu na termostate alebo zamykať dvere bude možné stlačením jedného tlačidla na mobile alebo “pozdravením” asistentky Siri. Už len zostáva počkať, ako sa Apple svojej novej úlohy zhostí a či aplikácia HomeKit nebude len výstavnou skriňou jej potenciálu bez praktickej využiteľnosti.

Na zariadeniach so systémom iOS a macOS bude... Foto: Apple
mac OS2 Na zariadeniach so systémom iOS a macOS bude možné spravovať kompatibilné inteligentné spotrebiče.

Apple Watch odomknú počítač a aplikácie budú svižnejšie

Majiteľov hodiniek Apple Watch zrejme poteší, že reagovať budú o čosi rýchlejšie, aplikácie sa budú spúšťať svižnejšie a na pozadí budú fungovať dlhšie bez nutnosti ich opätovného spúšťania. Hodinkami bude možné nahradiť aj zadávanie hesla na počítači, prechádzať z aplikácie do aplikácie bude jednoduchšie vďaka systému Dock. Ak sa majiteľ hodiniek ocitne v ohrození, dlhým stlačením hlavného tlačidla privolá prvú pomoc, ktorej môžu hodinky poskytnúť aj údaje o zdravotnom stave a doterajších zdravotných komplikáciách. Samozrejme len v prípade, ak užívateľ takéto citlivé zdravotné záznamy s hodinkami zdieľa. Apple konečne našiel správny argument, prečo má zdieľanie údajov o zdraví s chytrými zariadeniami zmysel. Otázne je, či s nimi bude vedieť príjemca pracovať.

Zbohom OS X!

Zopár zmien čaká aj majiteľov počítačov Mac. Okrem spomínanej premeny OS X na macOS, ktorú Apple mimochodom nechcene vyzradil už pred niekoľkými týždňami, čaká užívateľov pár funkčných zmien či skôr vylepšení. Tak ako je už dnes možné otvárať záložky a programy pôvodne otvorené na inom zariadení, nový macOS umožní medzi zariadeniami prenášať aj text. Skopírovaný text na počítači bude možné umiestniť do iPhonu alebo iPadu a naopak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #hodinky #iOS #WWDC #OS X #Watch #vývojári #macOS