Bluetooth s číslom 5 prinesie vyššiu rýchlosť a lepší dosah

Organizácia Bluetooth Special Interest Group priblížila niekoľko detailov k piatej generácii štandardu Bluetooth. Bluetooth 5 bude mať až štvornásobný dosah a dvojnásobnú rýchlosť oproti súčasnej verzii.

17.06.2016 15:00
klávesnica, Wifi, bezdrôtová sieť, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Bluetooth dnes už nie je určený na prenos desiatok megabajtov dát ale predovšetkým na komunikáciu medzi viacerými zariadeniami, ktoré sa nachádzajú v jeho dosahu. Vďaka Bluetooth dnes s mobilom komunikujú inteligentné spotrebiče, náramky, osobné váhy, hodinky, kľúčenky a mnohé iné. Piata generácia Bluetooth má tento trend posilniť. Určená bude predovšetkým pre nové zariadenia z takzvaného Internetu vecí.

Prenos dát cez Bluetooth bude rýchlejší, stabilnejší a s väčším dosahom

Vďaka Bluetooth 5 budú môcť zariadenia komunikovať medzi sebou rýchlejšie, stabilnejšie a predovšetkým na dlhšie vzdialenosti. Organizácia Bluetooth Special Interest Group v druhej polovici júna priblížila niekoľko základných detailov k pripravovanej novinke. Štandardizácia Bluetooth 5 by mala byť dokončená na konci tohto, respektíve začiatkom budúceho roka, kedy by sa mali na trhu zároveň objaviť aj prvé lastovičky medzi kompatibilnými zariadeniami.

Zaujímavosťou oproti súčasnej štvrtej generácii Bluetooth je predovšetkým väčší dosah. V rámci režimu Bluetooth Smart sa dosah v pásme 2,4 GHz zväčší až na štvornásobok a rýchlosť prenosu dát zrýchli na dvojnásobok súčasných hodnôt. Všetko bez väčších nárokov na spotrebu energie. Profitovať z toho budú aj užívatelia inteligentných zariadení, ktorí sa budú môcť vzdialiť až na niekoľko desiatok metrov bez toho, aby stratili so spárovaným zariadením kontakt. Hodinky pripojené k mobilu tak budú pri prichádzajúcom hovore vyzváňať, aj keď si užívateľ pri plánovaných nákupoch zabudne mobil v neďaleko zaparkovanom aute.

Napriek dvojnásobne vyššej rýchlosti sa kapacita pre prenos dát medzi zariadeniami zvýši až o 800 percent. To znamená, že zariadenia nebudú odkázané len na individuálne pripojenie k internetu, ale dáta si budú môcť vo väčšom objeme posielať aj medzi sebou, bez toho, aby obsahovali vstavaný a energeticky náročnejší Wi-Fi modul.

Miliardy pripojených zariadení do roku 2020

Podľa poslednej štúdie spoločnosti Cisco v najbližších piatich rokoch zvýši počet zariadení pripojených na internet v strednej a východnej Európe z minuloročných 1,2 miliardy na 1,9 miliardy. “Celosvetovo vzrastie počet takýchto pripojení takmer trojnásobne z 4,9 miliardy v roku 2015 na 12,2 miliardy v roku 2020,” uviedol Cisco vo svojej štúdii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet vecí #Bluetooth #IoT #prenos dát #Bluetooth 5 #inteligentné zariadenia