Jediné tlačidlo spojí viacero chytrých spotrebičov v domácnosti

Pomocou univerzálneho tlačidla možno naraz ovládať viacero inteligentných spotrebičov v domácnosti. Jedným stlačením možno stlmiť všetky svetlá v izbe, druhým zmeniť ich farbu a dlhým stlačením ich vypnúť či zapnúť.

13.08.2016 10:34
logitech, logi, pop home switch Foto:
Tlačidlo Pop Home Switch od Logitechu funguje podobne ako bežný vypínač. Ovládať však môže hneď niekoľko spotrebičov naraz.
debata (1)

Veľké množstvo domácností sa dnes už spolieha na inteligentné zariadenia, ktoré aj bez zásahu človeka dokážu riadiť ich chod. Či už sú to termostaty, riadené vetranie s centrálnou vetracou jednotkou alebo zabezpečovací systém, dôležité je, aby tieto systémy medzi sebou v čo najväčšej miere komunikovali a navzájom koordinovali svoju činnosť. To isté platí aj o ďalších inteligentných spotrebičoch v domácnosti, ktoré medzi sebou síce komunikujú, no vo väčšine prípadov im chýba akési centrálne riadenie. V praxi to potom vyzerá tak, že žiarovky je možné ovládať jednou, hudobný systém druhou a kamery zas treťou aplikáciou v mobile. V ideálnom prípade sú tieto, inak samostatné, jednotky súčasťou ekosystému jediného výrobcu. Nie často sa ale stáva, že výrobca je len jeden.

Logitech prepojí inteligentné zariadenia rôznych výrobcov

Švajčiarsky Logitech sa rozhodol nájsť spôsob ako inteligentné zariadenia v domácnosti prepojiť a naučiť ich medzi sebou komunikovať aj keď pochádzajú od rôznych výrobcov. Pod označením Pop Home Switch predstavil multifunkčný vypínač, ktorým možno naraz ovládať viacero zariadení od rôznych výrobcov. Vypínač sa bezdrôtovo pripája k základňovej stanici, takzvanému hubu, ku ktorému sú zas pripojené všetky kompatibilné zariadenia v domácnosti. K stanici je zatiaľ možné pripojiť napríklad žiarovky Hue od Philipsu, hudobný systém Sonos alebo celý ekosystém inteligentných spotrebičov od rôznych výrobcov. Nechýbajú medzi nimi inteligentné zámky, kamery alebo termostaty.

Vypínač, ktorý komunikuje so základňovou stanicou, je možné pomocou mobilnej aplikácie ľubovolne naprogramovať. K dispozícii sú tri základné módy ovládania – obyčajné, dvojité a dlhé stlačenie. Ku každému z nich je následne možné prideliť niektorú funkciu jedného či viacerých zariadení súčasne. Pri jednom dotyku sa napríklad môžu zapnúť svetlá v miestnosti, pri dvojitom klepnutí sa zmení intenzita a farba osvetlenia a pri podržaní prsta na tlačidle sa spustí prehrávanie hudby a zapne svetlo na nočnom stolíku. Možností je neúrekom.

Každému tlačidlu možno naprogramovať až tri samostatné funkcie

Tlačidlo Pop je možné pripevniť na stenu podobne ako klasický vypínač alebo položiť na nočný stolík a ovládať ním termostat a nočnú lampu. V základnom balení sa okrem základňovej stanice nachádzajú dva takéto vypínače, ďalšie si môže záujemca dokúpiť a naprogramovať im ďalšie funkcie pre ostatné miestnosti či centrálne celý dom. Cena začína na 100 dolároch za štartovací balík, ďalších 40 dolárov stojí prídavný vypínač, ak by pôvodné dva nepostačovali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Logitech #inteligentná domácnosť #inteligentné spotrebiče #Logi #Pop Home Switch