Obyvatelia Melbourne si v schránkach našli USB kľúče s malvérom

Stovkám domácností v austrálskom Melbourne bol do schránok doručený neoznačný USB kľúč obsahujúci malvér. Mnoho užívateľov tomuto nezvyčajnému podvodnému triku naletelo a počítač si infikovalo škodlivým kódom.

22.09.2016 14:10
debata

Stovky obyvateľov austrálskeho Melbourne si vo svojej poštovej schránke našlo neoznačené USB kľúče, na ktorých sa nachádzal malvér. Po zasunutí do počítača sa automaticky spustil škodlivý kód spolu s ďalším podvodným nástrojom na streamovanie multimédií na internete. Podľa vyjadrení hovorcu polície v štáte Victoria predstavujú USB kľúče mimoriadne riziko a adresáti zásielok od neznámeho adresáta by ich nemali za žiadnych okolností používať. Zatiaľ nevedno aký typ malvéru sa na kľúčoch v skutočnosti nachádzal, na aké platformy útočil a aké údaje mal za úlohu zbierať.

Ako uviedol server BBC s odvolaním sa na bezpečnostných expertov, podobné infikované USB kľúče môžu infikovať počítač bez toho, aby užívateľ o niečom vedel. Stačí, ak zo zvedavosti kľúč použije. Podobne tomu bolo aj v prípade infikovania riadiacich systémov v iránskych jadrových zariadeniach na obohacovanie uránu. Sofistikovaný malvér sa s najväčšou pravdepodobnosťou do počítačov infiltorval práve za pomoci infikovaného USB kľúča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #Austrália #malvér #Stuxnet #Melbourne #USB kľúč