Tlačiarne HP budú opäť podporovať aj neoriginálne náplne. Má to však háčik

Spoločnosť priznala, že urobila chybu, keď začala majiteľov tlačiarní obmedzovať v tom, aké náplne môžu či nemôžu používať. Neoriginálne náplne firma nakoniec opätovne povolí. Neurobí tak ale u všetkých a automaticky. Používatelia si budú musieť stiahnuť a nainštalovať novú verziu firmvéru, ktorý tlačiarne odomkne.

30.09.2016 15:30
cartridge, aramentová náplň, toner, tlačiareň,... Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Odvážny, no aj nerozvážny krok spoločnosti HP, ktorá sa rozhodla blokovať použitie neoriginálnych náplní vo svojich atramentových tlačiarňach, sa stretol s veľkou nevôľou a kritikou tak z radov používateľov ako aj spotrebiteľských organizácií. Najväčšiemu výrobcovi tlačiarní vyčítali, že sa k spotrebiteľom zachoval nefér, keď bez ich súhlasu a vedomia v niekoľkých modeloch tlačiarní aktivoval funkciu obmedzujúcu tlač dokumentov s inými než originálnymi náplňami.

HP musí zniesť kritiku za svoje kontroverzné a nerozvážne rozhodnutie

Ak majiteľ tlačiarne z nejakého dôvodu používal neoriginálnu náplň, tlačiareň mu z ničoho nič oznámila chybu náplne, prípadne hlásenie o jej “starej verzii”. Funkcia bola s najväčšou pravdepodobnosťou v tlačiarňach predprogramovaná, spotrebitelia si teda tlačiarne kupovali už aj s touto vlastnosťou. HP sa vo vyhlásení bránila, že len chráni svoje inovácie a duševné vlastníctvo. Nátlak však napokon firma neustála a v týchto dňoch sa kajá. Na svojom blogu priznala, že takúto zmenu mala vzhľadom k svojmu záväzku transparentnej komunikácie ľuďom lepšie vysvetliť.

Za svojim rozhodnutím si HP naďalej stojí, no okrem ochrany duševného vlastníctva už argumentuje aj ochranou samotných užívateľov pred falošnými náplňami. Neoriginálne náplne môžu mať podľa HP nižšiu kvalitu a predstavovať aj bezpečnostné riziká. Oponenti sa ale zhodujú na tom, že hlavným záujmom HP je predávať čo najviac originálnych náplní, z ktorých profituje viac než z predaja lacných tlačiarní. Napriek tomu sa HP rozhodlo, že tlačiarňam vráti podporu pre neoriginálne náplne. Nebude to však také jednoduché.

Tlačiarne budú opäť tlačiť aj s neoriginálnymi náplňami. Má to však háčik

Aby mohol majiteľ tlačiarne používať aj neoriginálne tlačové materiály, bude si najprv musieť stiahnuť a nainštalovať oficiálny firmvér, ktorý HP zatiaľ nevydalo. Urobiť tak má v priebehu dvoch týždňov. Menej technicky zdatní užívatelia si s aktualizáciu firmvéru tlačiarne zrejme sami neporadia. Ako informoval server BBC, spotrebiteľské organizácie naďalej volajú po vysvetlení, akým spôsobom spoločnosť plánovala svojich zákazníkov o tak významných funkčných zmenách informovať.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #HP #tlač #tlačiareň #neoriginálne náplne #cartridge