Viete ako vyzerá internet v Severnej Kórei? Má len zopár stránok

Na internet unikol zoznam 28 oficiálnych domén Severnej Kórey. Nechýbajú medzi nimi stránky s receptami či stránky miestneho denníka preloženého do angličtiny.

15.10.2016 14:00
Severná Kórea, vlajka Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Internet v Severnej Kórei môže využívať len miestna elita. Tí ostatní jej však nemajú čo závidieť. Najizolovanejšia krajina na svete má v skutočnosti zaregistrovaných len 28 domén s koncovkou .kp. Niektoré z internetových stránok sú dokonca dostupné aj v angličtine, takže prečítať si správy o návštevách vodcu Kim Čong-una si môže prakticky ktokoľvek.

„Verejný“ internet v Severnej Kórei má len 28 stránok

Kompletný zoznam severokórejských domén sa na internete objavil vôbec po prvýkrát. Hlavný DNS server totiž doposiaľ automaticky odmietal všetky požiadavky zo zahraničia na sprístupnenie všetkých domén v krajine. Pravdepodobne chybou konfigurácie serveru sa americkému výskumníkovi podarilo kompletný zoznam domén jednorázovo získať. Ihneď potom zoznam sprístupnil širokej verejnosti. “Keď Severná Kórea sprístupní novú webstránku, nikdy o tom verejnosť neinformuje. Buď ju niekto nájde náhodou alebo sa môže objaviť vo vyhľadávačoch. O väčšine týchto stránok sme vedeli, no neboli sme si istí, či existujú aj ďalšie weby,” uviedol pre server BBC Martyn Williams, ktorý prevádzkuje stránku venujúcu sa technológiám v Severnej Kórei.

Väčšina stránok je prevažne propagandou vládnucej strany, súčasného vodcu krajiny Kim Čong-una ako aj jeho predkov a zakladateľov štátu. Zatiaľ čo väčšina stránok je len v kórejčine, na stránke denníka Rodong Sinmun (www.rodong.rep.kp) sa možno o aktivitách vodcu dočítať aj v angličtine. Na stránke Cooks (www.cooks.org.kp) sa zas nachádza niekoľko miestnych receptov spolu s fotografiami a zoznamom odporúčaných severokórejských reštaurácií. Kompletný zoznam stránok je dostupný na serveri Reddit.com.

Severokórejské weby pripomínajú prvopočiatky internetu

Ak by set niektorú zo stránok chceli navštíviť, mali by ste sa obrniť trpezlivosťou. Načítavanie webov je veľmi pomalé, navyše obsah a formátovanie stránok pripomína prvopočiatky webu bez akejkoľvek optimalizácie. Informácie sú tiež zastaralé. Je tiež dôležité poznamenať, že Severná Kórea má aj vlastný intranet s desiatkami stránok, ktoré sú dostupné len pre miestnych občanov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Severná Kórea #Kim Čong-un #web #intranet