Aplikácia Spotify môže neprimerane vyťažovať disk. Aktualizujte si ju

Chyba v aplikácii mala na svedomí, že Spotify na disk zapisovalo neprimerane veľké množstvo dát, ktoré môže spôsobiť rýchlejšie opotrebovanie pevného alebo SSD disku. Spotify už vydalo aktualizáciu pre Windows aj Mac. Nezabudnite si ju nainštalovať.

12.11.2016 07:00
Spotify, hudobná služba Foto:
Ilustračné foto (na obrázku služba Spotify)
debata (3)

Ak na svojom počítači máte nainštalovanú aplikáciu pre streamovanie hudby Spotify, mali by ste spozornieť. V aplikácii sa totiž nachádzala závažná chyba, ktorá má na svedomí neprimerané vyťažovanie pevného alebo SSD disku. To môže mať za následok jeho rýchle opotrebovanie a výrazné skrátenie životnosti.

Namiesto stoviek megabajtov až niekoľko gigabajtov za hodinu

Namiesto niekoľkých stoviek megabajtov aplikácia zapisuje desiatky gigabajtov dát za hodinu. Robí tak dokonca aj vtedy keď nie je aktívna, ale len spustená na pozadí. Navyše desiatky gigabajtov zapisuje aj keď všetká hudba je len streamovaná a kópie skladieb sa neukladajú na pevný disk pre prehrávanie bez prístupu na internet. Problém sa týka troch platforiem, pre ktoré je aplikácia dostupná, teda Windows, Mac aj Linux. Až päť mesiacov trvalo, kým si chybu vývojári všimli a opravili ju.

Redaktori zo serveru ArsTechnica problém v rámci vlastných testovaní potvrdili. Za hodinu aplikácia na disk zapísala 5 až 10 gigabajtov dát, bez ohľadu na to, či práve hudbu prehrávala alebo nie. „Výsledkom ponechania aplikácie spustenej na pozadí na dlhšie ako jeden deň môže byť až 700 gigabajtov zapísaných dát,“ uviedol server.

Chybu v aplikácii opravuje aktualizácia s číslom 1.0.42, ktorá by už mala byť dostupná pre všetkých používateľov. Veziu svojej aplikácie si v systéme Windows môžete skontrolovať priamo v nastaveniach pod záložkou „Help – About Spotify“, respektíve v „Spotify – About Spotify“ na platforme Mac. Ak aplikácia doposiaľ nebola aktualizovaná automaticky, vôľbu môžete potvrdiť manuálne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #streamovanie hudby