Hackeri v rakúskom hoteli hosťom zamkli dvere a žiadali výkupné

Hackeri využili zraniteľnosť centrálneho systému pre správu kľúčov a hosťom v luxusnom rakúskom hoteli zabránili odomknúť dvere do izieb. Vedenie hotela napokon výkupné zaplatilo a prisľúbilo výmenu zámkov na dverách.

30.01.2017 16:00
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak je možné nabúrať sa do počítača jednotlivca a odcudziť z neho citlivé údaje, ktoré majú cenu niekoľkých stoviek či tisíc eur, prečo by nebolo možné zájsť ešte o krok ďalej? Hackerom tak nerobí problém využiť zraniteľnosť v centrálnom systéme, ktorý ovláda prístup k hotelovým službám vrátane zámkov na dverách. Hosťom v rakúskom hoteli Seehotel Jägerwirth uzamkli izby a za ich odblokovanie požadovali výkupné.

Neznámym hackerom sa podarilo využiť bezpečnostnú chybu a získať neoprávnený prístup do centrálneho systému pre správu virtuálnych kľúčov vo štvorhviezdičkovom alpskom rezorte. Systém infikovali takzvaným ransomvérom, ktorý šifruje dáta a za ich odomknutie požaduje nemalé výkupné, obvykle vo virtuálnej menej Bitcoin. V konkrétnom prípade ransomvér od správy hotela požadoval výkupné vo výške 1500 eur, ktoré napokon hotel v záujme svojich hostí útočníkom vyplatil. Po prevode peňazí na bitcoinový účet hackeri hotelové dvere odblokovali. Hotel sa podľa servera The Local rozhodol vymeniť všetky zámky a namiesto elektronických bude opäť používať štandardné zámky na kľúč.

Hackeri si vyberajú svoje obete sofistikovane

Ransomvér v minulosti vydieral aj súkromnú hollywoodsku nemocnicu Hollywood Presbyterian Medical Center. Na serveroch nemocnice zašifroval dôležité informácie o pacientoch, za ktorých dešifrovanie požadoval výkupné vo výške zhruba 17-tisíc dolárov splatné v Bitcoinoch. Kvôli charakteru zašifrovaných dát sa nemocnica rozhodla výkupné zaplatí a získať dešifrovací kľúč.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #hackeri #malvér #ransomvér