Koniec netbookom? Na trhu už nemajú miesto

Spoločnosti Asus a Acer sa údajne rozhodli ukončiť výrobu takzvaných netbookov. Spotrebitelia ich už nepotrebujú a trh si žiada tablety.

10.09.2012 10:13
počítač, notebook, netbook, nettop, laptop, PC,... Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Zahraničný spravodajský server Digitimes informoval, že dve z najväčších firiem vyrábajúcich netbooky sa rozhodli ukončiť ich výrobu. Zatiaľ čo Asus vypredáva skladové zásoby, Acer už dlhšiu dobu nepredstavil žiadne nové modely, čo podľa serveru indikuje, že spoločnosť chce tento trh takisto opustiť. Ďalšou firmou, ktorá upriami svoju pozornosť iným smerom, má byť aj MSI (Micro-Star International), ktorá takisto nemá žiaden plán ďalšieho vývoja netbookov.

Pokles dopytu po netbookoch majú podľa riaditeľa spoločnosti Asus, Jerryho Shena, na svedomí tablety. Firma pritom dieru v ponuke vyplní konvertibilnými tabletmi Transformer, ktoré predstavujú kríženca medzi tabletom a netbookom.

Licenčné poplatky za systém Windows 8, výmena zobrazovacích panelov a rozšírenie o podporu dotykového ovládania by neúmerne zvýšili cenu netbookov, čím by sa stali prakticky nepredajným artiklom na trhu a výrobcovia sú tak nútení odkloniť sa od ich výroby a vývoja. Očakáva sa, že dopyt po vybraných procesoroch Atom, určených pre netbooky, v poslednom kvartáli tohto roka klesne o takmer polovicu.

20 debata chyba