Nový Zéland priznal nelegálne odpočúvanie v kauze Megaupload

Premiér Nového Zélandu priznal možné pochybenie tajnej služby pri vypočúvaní zakladateľa služby Megaupload, Kima Schmitza. V súčasnosti nariadil prešetriť, či sledovanie komunikácie Schmitza a jeho najbližších spolupracovníkov bolo legálne.

25.09.2012 11:00
megaupload, server, kim dotcom schmitz Foto:
Zablokovaný server Megaupload
debata

Kauza ohľadom nelegálnej činnosti serveru na zdieľanie súborov Megaupload vyvrcholila v januári, kedy bol jeho zakladateľ, nemecký rodák, Kim Schmitz zatknutý novozélandskou políciou. Na základe obvinení amerických úradov mal server, porušujúci autorské práva, spôsobiť hudobným vydavateľstvám a filmovým spoločnostiam škodu vo výške pol miliardy dolárov. Americké úrady sa následne usilovali o vydanie zakladateľa spoločnosti a jeho spolupracovníkov do Spojených štátov, kde mali byť súdení a následne uväznení.

Premiér Nového Zélandu, John Key, v týchto dňoch priznal možné pochybenie zo strany orgánov poverených vyšetrovaním celej kauzy. Tajná služba údajne sledovala online komunikáciu zakladateľa Megauploadu, čím porušila zákon, ktorý takéto odpočúvanie zakazuje a umožňuje ho použiť len vo výnimočných prípadoch. Key preto nariadil prešetrenie postupu tajných služieb a vyvodenie dôsledkov voči zodpovedným osobám.

Ďalší súdny proces, ktorý bude opätovne pojednávať o vydaní Schmitza do Spojených štátov, je naplánovaný na marec budúceho roka. Je však pravdepodobné, že novo zistené okolnosti budú hrať na súde v prospech Schmitza a k jeho vydaniu do USA napokon nedôjde.

debata chyba