Nový malvér žiada v mene polície od Čechov peniaze

V rámci Českej republiky sa začal šíriť nový trójsky kôň. Užívateľa informuje o zablokovaní počítača na podnet Českej polície z dôvodu porušovania autorských práv.

09.10.2012 12:20
trójsky kôň, malvér, Česká polícia Foto:
Malvér užívateľom ponúka odpustky za 2000 korún.
debata

Nový trójsky kôň užívateľovi zobrazí hlásenie Polície Českej republiky, v ktorom tvrdí, že jeho počítač bol zablokovaný z dôvodu porušovania autorských práv. „V posledných dňoch sme zaznamenali zvýšený počet prípadov, v ktorých dochádza k šíreniu počítačového škodlivého kódu. Po aktivácii upozorní dotknutého užívateľa, že bol jeho počítač Políciou Českej republiky zablokovaný. Uvedeným dôvodom je porušovanie autorského práva, nakladanie s materiálmi s detskou pornografiou či šírenie spamu. Súčasťou tohto upozornenia je aj ponuka užívateľovi o možnosti zloženia kaucie v podobe zaplatenia pokuty,“ objasňuje prípad hovorkyňa polície, Zuzana Součková. Ako však tvrdí spravodajský portál iDNES, útočníci v tomto prípade použili strojový preklad, ktorý má mnoho nedostatkov a tak aj priemerne zdatnému užívateľovi môže byť prinajmenšom podozrivý slovník, v ktorom útočník vystupuje ako „České republik Policie.“

Hlavným cieľom malvéru je vylákať od užívateľa peniaze. „Útok sa skladá čiastočne z technického útoku, pri ktorom je informácia doručená poškodenému a ďalej takzvaným sociálnym inžinierstvom, prostredníctvom ktorého sú od dotknutých užívateľov vyžadované peniaze,“ uzatvára hovorkyňa polície. „Keď zaplatíte pokutu, bude váš počítač odomknutý behom 1 až 72 hodín a peniaze budú vložené do štátnej kasy,“ uvádza sa v citácii podvodného prehlásenia. Polícia žiaden podobný zásah voči prípadným páchateľom neurobila, navyše neexistuje právny titul, ktorý by umožňoval podobným spôsobom vyžadovať od užívateľov takzvané pokuty, v konkrétnom prípade vo výške 2000 korún.

debata chyba