Najsilnejšia raketa sveta Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let. Ani na tretíkrát ho však nedokončila

Vesmírny dopravný systém StarShip spoločnosti SpaceX vo štvrtok ani na tretíkrát nedokončil skúšobný let, keď firma zhruba 50 minút po štarte stratila spojenie s kozmickou loďou. Plavidlo, ktoré chce SpaceX využiť pre cesty na Mesiac či Mars, sa síce dostalo do vesmíru a oveľa ďalej ako pri predchádzajúcich dvoch pokusoch, pri opätovnom návrate k Zemi ale bolo napokon zničené, uviedli komentátori firmy v živom prenose. Napriek tomu počas testovacieho letu systém dosiahol niekoľko kľúčových úspechov.

14.03.2024 14:43 , aktualizované: 19:40
NASA SpaceX raketa štart  Starship Foto: ,
Superťažká nosná raketa Starship spoločnosti SpaceX odštartovala na tretí testovací let z kozmodrómu spoločnosti SpaceX na juhovýchode Texasu 14. marca 2024. Pri návrate na Zem explodovala.
debata (28)

Viac ako 30 supervýkonných raketových motorov Raptor sa zapálilo po menších odkladoch dnes o 14:25 SEČ. Prvý úspech už Space zaznamenala krátko po štarte, keď sa najprv oba stupne od seba oddelili, načo raketa mala kontrolovane dopadnúť do vôd Mexického zálivu neďaleko Starbase. To sa pri predchádzajúcich integrovaných testoch – teda tých, ktoré zahŕňali spojený štart Starship a Super Heavy – nepodarilo.

O niekoľko minút neskôr mal nasledovať pristávací manéver nad Mexickým zálivom. Zdá sa však, že sa raketové motory Super Heavy nezapálili podľa plánu, čo viedlo k strate rakety.

„Nezapálili sa všetky očakávané motory a nosič sme stratili,“ povedal podľa serveru Space.com hovorca Spacex Dan Huot. „Budeme musieť preskúmať získané údaje, aby sme zistili, čo sa presne stalo,“ dodal.

Skúmanie dnešného incidentu povedie sama firma SpaceX, na priebeh však bude podľa agentúry Reuters dohliadať americký Federálny úrad pre letectvo (FAA), ktorý na vykonanie testovacích letov udeľoval povolenia.

Horný stupeň Starship počas necelej následnej hodiny takmer dokončil celú svoju cestu vyše polku zemegule – dopadnúť mal po 65 minútach od štartu do Indického oceánu. Vysoko nad zemou loď predviedla naštartovanie vlastných šiestich motorov a v živom prenose s pomocou inštalovaných kamier ukázala, ako ju pri návrate k Zemi obklopila plazma. Potom sa spojenie prerušilo. „Stratili sme loď,“ zaznelo krátko potom vo vysielaní.

SpaceX napokon pri treťom teste dosiahla podstatne viac vytýčených cieľov ako pri predchádzajúcich dvoch pokusoch. Pri prvej skúške vlani v apríli celý raketový systém explodoval už po pár minútach. Pri druhom novembrovom teste sa oba raketové stupne oddelili a druhý stupeň pokračoval v lete, krátko nato však obe časti opäť vybuchli.

Plavidlo americkej spoločnosti SpaceX, ktorá ho chce využiť pre cesty na Mesiac či Mars, mal po 65 minútach letu dopadnúť do Indického oceánu. Predchádzajúce dva pokusy – vlani v apríli a v novembri – skončili po niekoľkých minútach explóziami.

Plán dnešného testu sa líši od predchádzajúcich pokusov. Trajektória Starship tentoraz mieri k dopadu do Indického oceánu, zatiaľ čo pri predchádzajúcich pokusoch mal let skončiť pri Havajských ostrovoch.

Systém Starship meria 120 metrov a je tak doteraz najväčším postaveným systémom svojho druhu. Ide tiež o najvýkonnejší kozmický dopravný systém – 33 raketových motorov Raptor poháňa nosný stupeň a kozmickú loď šesť rovnakých jednotiek. Testovacie lety sú zatiaľ v pláne bez posádky, podľa SpaceX má ale plavidlo do budúcnosti uniesť až 100 ľudí, či veľké množstvo nákladu a vybavenia.

„Každý ďalší testovací let je testom a ničím iným. Tieto testy sa ale nedejú v laboratóriu alebo na testovacej rampe, letovú techniku vystavujú skúškam v skutočnom prostredí, čo pre nás zvyšuje objem získaných znalostí,“ uviedla SpaceX v dnešnom vyhlásení.

Spoločnosť SpaceX navrhla systém tak, aby bol plne opakovane použiteľný, a dúfa, že ho bude využívať pre prieskum hlbokého vesmíru, najmä pre cesty na Mars. Na úspešné testy sa spolieha aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý si Starship vybral pre pristátie svojich astronautov na Mesiaci v rámci programu Artemis.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #Space X #vesmírna raketa #Starship