Test: Nvidia GeForce NOW Ultimate je to najlepšie zo sveta online hrania

Ak patríte medzi hráčov počítačových hier určite si spomeniete na časy, keď hlavným limitujúcim faktorom bol výkon vášho hardvéru. To už vďaka službám ako je Nvidia GeForce NOW nie je problém.

02.05.2024 08:00
Nvidia, GeForce NOW, Foto:
Online herná platforma Nvidia GeForce NOW.
debata

Nie je to až tak dávno, keď bola kvalita hrania počítačových hier priamo závislá na výkone hardvéru vo vašom počítači. Chceli ste sa zahrať nové hry? Nuž, museli ste investovať do novej grafickej karty, väčšieho disku, výkonnejšieho procesora a rýchlejšej a väčšej operačnej pamäti. A tak dookola. Bol to nikdy nekončiaci kolotoč, ktorý zastal len vtedy, keď sa človeku na nový hardvér minuli peniaze. Našťastie doba pokročila a svet počítačových hier sa z prostredia fyzického hardvéru presunul do cloudu. To v praxi znamená, že bremeno dostupného hardvérového výkonu na seba prevzali prevádzkovatelia cloudových služieb.

Google s online hraním neuspel. Nvidia sa z jeho chýb poučila

Svojho času skúsil s online “gejmingom” uspieť Google so službou Stadia. Neúspešne. Stadia mala svoje muchy a nebolo ich málo. Nedostupnosť nových a kvalitných herných titulov, problémová odozva a nekompatibilné herné ovládače pili ľuďom krv natoľko, že Google Stadiu po niekoľkých rokoch napokon zarezal. Nebol to však koniec online hrania. Práve naopak. Konkurovať sa jej rozhodla firma Nvidia, ktorá v roku 2020 predstavila službu na cloudové hranie GeForce NOW. Tá za štyri roky prešla vývojom, ktorý v podstate vyvrcholil minulý rok, kedy sa služba premenovala na GeForce NOW Ultimate. Zmena názvu však nebola len o slovných prívlastkoch, ale najmä o skutočnom výkone, ktorý so sebou priniesli grafické karty GeForce RTX 4080. Tí, ktorí sa do grafických kariet nevyznajú by o nej mali vedieť aspoň toľko, že patrí medzi tie najvýkonnejšie na trhu a prináša 4K hranie v kombinácii s najpokročilejšími technológiami (viac nižšie).

Herný katalóg služby Nvidia GeForce NOW. Foto: Tomáš Švec
Nvidia GeForce NOW, služba Herný katalóg služby Nvidia GeForce NOW.

Ilustrovať výhody online hrania je pomerne jednoduché. V princípe totiž nezáleží aký výkonný je váš počítač, ale aký výkon má vzdialený server, na ktorý sa cez službu pripájate. To znamená, že ak má vzdialený cloudový server k dispozícii grafické karty a hardvér s najvyšším možným výkonom, disponovať ním budete aj vy, aj keď je váš počítač napríklad 5 či 10 rokov starý. Nezáleží či máte MacBook alebo počítač s Windowsom. Preto, ak ste v minulosti GeForce NOW zatratili kvôli obmedzenej kompatibilite hrania cez zariadenie Shield Android TV, dajte platforme ešte jednu šancu na reparát. Nebudete ľutovať.

Hry s vysokým rozlíšením a detailami aj bez nákupu drahého hardvéru

Snáď jediným limitujúcim faktorom pri využití maximálnych detailov je rozlíšenie displeja a internetové pripojenie. Ak chcete hrať hry v plnom rozlíšení a využiť ultimátnu kvalitu, ktorú vám predplatné ponúka, mali by ste mať monitor s 4K rozlíšením. Zároveň platí, že čím vyššie rozlíšenie si zvolíte, tým rýchlejšie a stabilnejšie internetové pripojenie potrebujete. To totiž priamo koreluje s kvalitou hrania. Nvidia na svojich stránkach presne definuje požiadavky na rýchlosť internetového pripojenia. V skratke – pri hraní hier so skromným HD (720p) rozlíšením vám postačí aj 15 Megabitová optická prípojka. Ak sa však rozhodnete siahnuť po “creme de la creme” v znamení 4K rozlíšenia so 120 snímkami za sekundu (fps) potrebovať už budete minimálne 45 Megabitové pripojenie.

Ďalšou výhodou online hrania je, že je nezávislé nielen na hardvéri, ale aj na softvéri. To poteší najmä majiteľov počítačov Mac, ktorí mali ešte donedávna smolu a boli odkázaní na milosť herných vývojárov. Tým sa veľmi do rozširovania kompatibility o iný operačný systém než Windows veľmi nechcelo. Nvidia tento problém vyriešila. Ako bolo možné z predošlých odstavcov vyčítať, my sme mali možnosť otestovať ultimátne herné predplatné GeForce NOW Ultimate s cloudovými grafickými kartami Nvidia GeForce RTX 4080. Služba tento najvyšší variant predplatného ponúka za 21,99 eura mesačne (respektíve 109 eur za 6 mesiacov).

V ponuke sú však aj dve lacnejšie alternatívy. Variant Priority za polovičnú cenu (10.99 / 54.99 eura) s výkonom grafickej karty GeForce RTX 2080 a bezplatný variant Free s výkonom grafiky GeForce GTX 1060 a niekoľkými ďalšími obmedzeniami. S bezplatným balíkom je možné hrať hry v nižšom rozlíšení len jednu hodinu vkuse. Oveľa lepší zážitok ponúka až balík Priority s dĺžkou hrania maximálne šesť hodín naraz. S GeForce NOW Ultimate je možné hrať hry neptretržite až osem hodín, takže prakticky neobmedzene. Ak by ste to predsa len s časom “prešvihli,” stačí po ôsmich hodinách hru opätovne naštartovať.

V súčasnosti má katalóg cez 1900 titulov

Aby ste sa však nenechali zmiasť – Nvidia ponúka herný výkon, nie hry samotné. Tie si je potrebné zakúpiť cez niektorý online obchodov. Účet v službe je možné prepojiť s hernou knižnicou od GOG, Ubisoftu, Epic Games, Steamu a Xboxu. V súčasnosti Nvidia podporuje zhruba 1900 herných titulov, vrátane tých najnovších. Keďže služba je priamo prepojená s vyššie spomínanými hernými knižnicami, cez svoj účet a s ultimátnym grafickým výkonom môžete hrať aj hry, ktoré ste si už zakúpili napríklad cez Steam (ak sú súčasťou podporovaného katalógu). A pokračovať v hraní cez cloud tam, kde ste naposledy skončili, no s oveľa vyššími detailmi než pri hraní na vašom staršom či hardvérovo nedostatočnom desktope. My sme hranie otestovali s hrou Cyberpunk 2077 zakúpenou cez GOG, ktorá je už nejakú dobu etalónom v grafickej náročnosti, obzvlášť pri nastaveniach ako Ray tracing.

zväčšiť Porovnanie odrazov bez aktivovanej technológie... Foto: Tomáš Švec
ray tracing, Cyberpunk 2077 Porovnanie odrazov bez aktivovanej technológie Ray tracing.
zväčšiť Porovnanie využitia technológie Ray tracing v... Foto: Tomáš Švec
ray tracing, Cyberpunk 2077 Porovnanie využitia technológie Ray tracing v hre Cyberpunk 2077. Rozdiely v odrazoch na objektoch sú neprehliadnuteľné.

Späť však k samotnému hraniu. Služba si v ultimátnej verzii bez akéhokoľvek zveličenia zaslúži všetky superlatívy. V porovnaní s Google Stadia, ktorú sme svojho času takisto vyskúšali, vlastne ani nie je čo porovnávať. GeForce NOW Ultimate ponúka výkon, akým sa nemôže pochváliť žiadna z herných konzol. Pre porovnanie, grafika má výkon až 64 teraflopov, čo je niekoľkonásobne viac než ponúka najnovší Xbox či PlayStation.

Pri hraní Cyberpunku sme si zvolili tie najpokročilejšie nastavenia, aby sme grafiku v cloude potrápili. Konkrétne Ray tracing, Path tracing a 4K rozlíšenie s 120 fps. Nie je to príliš? Na grafiku nie, na internetové pripojenie však áno. Pri takýchto parametroch cez internetovú prípojku spotrebujete viac než 20 gigabajtov dát za hodinu hrania. Preto zas a znova, bez rýchleho internetového pripojenia (ideálne optiky) si variant Ultimate naplno neužijete. Na druhej strane ale uvidíte hry v detailoch ako nikdy predtým. Nvidia našťastie pri optimalizácii hrania zašla o kus ďalej než Google. Aj pri hraní cez horšiu prípojku (stále však s nízkou odozvou) bolo hranie s vysokými detailmi bezproblémové a responzívne.

Porovnanie odrazov bez aktivovanej technológie...
Porovnanie využitia technológie Ray tracing v...
+6Variant Ultimate ponúka fantastické detaily a...

Detaily na 3 roky starej hre, ktoré vyrážajú dych

Hranie Cyberpunku vyrážalo dych. Aj keď hra bola vydaná pred nejakým tým piatkom, pri vývoji bola nakalibrovaná tak, aby hardvérovou náročnosťou predbehla dobu. Až pri spustení s ultimátnou grafikou sme zistili, o čo sme v minulosti prichádzali. Neskutočne jasné a žiarivé farby, realistické odrazy objektov vo vode, dážď ktorý vyzerá ako z filmu. Odrazy objektov v kaluži vody či rieke sú dokonalejšie práve vďaka technológii Ray tracing, ktorá realisticky simuluje svetelné podmienky a realisticky vykresľuje odrazy, tiene a nepriamy dopad paprskov svetla. Geometria odrazov svetla takisto zodpovedá reálnemu svetu, vrátane odrazivosti od rôznych typov materiálov. Od pokojnej hladiny vody cez rozvlnenú vodu sa svetlo odráža inak, rovnako aj pri odraze z kapoty auta. Schválne, len si spomeňte ako vyzerali hry, ktoré ste hrali pred piatimi či desiatimi rokmi.

Čo službe záverom vytknúť? Veľa toho nie je. Ospevné ódy na kvalitu hrania prevyšujú zopár drobných nevýhod, ktoré ale nemožno klasifikovať ako nedostatky, ale skôr ako vlastnosti. Konkrétne ide o dostupnosť rýchleho pripojenia na internet, čo by ale bolo balíku Ultimate naozaj nefér vytýkať. Herný katalóg je takisto mierne obmedzený, no len v priebehu pol roka sa rozrástol o zhruba 300 titulov. Možno v ňom tiež nenájdete najnovšie tituly, na ktoré si musíte chvíľu počkať. Nvidia sa ale snaží držať krok s dobou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nvidia #online hry #GeForce Now #Nvidia GeForce RTX 4080