Vedcom prekáža vo filmoch množstvo odborných nezmyslov

Americký fyzik Sidney Perkowitz z Emory University vyzval hollywoodskych filmárov, aby sa obmedzili len na jeden vedecký nezmysel v každom filme. K tomuto vyhláseniu ho priviedlo množstvo nereálnych vedeckých scén, ktoré sa v súčasných filmoch vyskytujú.

28.02.2010 07:00
raketoplán raketa Discovery Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa Perkowitza by sa malo stanoviť pravidlo, že každý film môže v záujme deja obsahovať iba jeden zásadný vedecký nezmysel. Úplne by sa malo pritom zakázať porušovanie vedeckých zákonitostí definovaných v predchádzajúcich scénach. „Aj keď chápem prirodzenú tendenciu zveličovať veci v záujme dramatickosti, ak sa to vyskytuje v jednej scéne za druhou, je to viac, než znesiem,“ vysvetlil dôvody svojho vyhlásenia Perkowitz, s ktorého názorom súhlasia aj ďalší vedci. „V snahe zdôrazniť hrozbu blížiacej sa pohromy filmári často ignorujú realitu, ako napríklad čas,“ uviedol David Kirby z University of Manchester, ktorý ako príklad uviedol film Armageddon (1998). V tejto snímke v hlavnej úlohe s Bruceom Willisom vedci objavili asteroid ohrozujúci Zem až tesne pred jeho zrážkou s našou planétou. Kirby si taktiež myslí, že filmy sa často zameriavajú na aktuálne vedecké témy ako ekológia, epidémie alebo genetické inžinierstvo a môžu tak nevhodným spôsobom ovplyvňovať názory divákov.

Medzi trojicu filmov, ktoré podľa Perkowitza obsahujú najviac vedeckých nezmyslov, patria Zradná hlbočina (1999), Šiesty deň (2000) a Jadro (2003). Zatiaľ čo v Zradnej hlbočine vedcovi prekáža iskrenie počas dorastania mozgových buniek žralokov pod mikroskopom, Šiestemu dňu vyčíta naklonovanie človeka, ktorý predtým zomrel. Úplne najhoršie dopadol u Perkowitza film Jadro, v ktorom posádka špeciálnej rakety vystúpi v strede Zeme. V skutočnosti by sa totiž podľa neho v blízkosti zemského jadra každý človek okamžite vyparil.

debata chyba