Falzifikáty okrádajú výrobcov a škodia spotrebiteľom

Falšovatelia sa pokúšajú falšovať akýkoľvek produkt, ktorý poskytuje možnosť na zisk. Takýmito výrobkami sú napríklad známe kabelky Louis Vuitton, hodinky Breitling, slnečné okuliare Ray Ban a mnohé ďalšie. Plagiáty sa nájdu aj medzi liekmi, ktoré sľubujú rýchly nástup účinku, a väčšinou prinášajú buď žiaden, alebo neželaný efekt. Spotrebitiela sa následne právom cítia podvedenení, a značke ako takej prestávajú veriť. Aj preto výrobcovia bojujú proti falšovateľom po celom svete.

09.07.2011 10:30
Xerox ColorQube, tuhý atrament, cartridge,... Foto:
Výrobcov tlačiarní trápi falšovaný toner či atrament. Boj proti plagiátom ale nevzdávajú (na obrázku originálny tuhý atrament od firmy Xerox).
debata

Čínski výrobcovia často falšujú nielen výrobky, ale drzo používajú aj európsku značku CE (Conformité Européenne), ktorú po svojom prekladajú ako China Export. Nič netušiaci spotrebiteľ následne kupuje výrobky, ktoré ho uvádzajú do omylu. Trpí tým nie len on, ale aj reputácia firmy, ktorá je predmetom falšovania. Na tému plagiátov vo svete tlačiarní sme sa rozprávali s Lukášom Drlíkom, špecialistom zo spoločnosti HP. 

Prečo výrobcovia vehementne bojujú proti falzifikátom? Nie je to boj s veternými mlynmi? Nakoniec, keď jedni zaniknú, vzápätí vzniknú ďalší falšovatelia
Dôležité je zapamätať si, že boj s falošnými výrobkami zahŕňa dva odlišné elementy. Na jednej strane je spolupráca s orgánmi činnými v trestnom konaní, s cieľom identifikovať a odhaliť falošné produkty. Vieme, že odstránenie falzifikátov z trhu pomáha legitímnym distribučným kanálom predávať pravé, nefalšované výrobky. Druhým elementom je rozsiahle vzdelávanie. Učíme rozoznávať originálny produkt od falšovaného. Veľa ľudí po tom, čo pochopia a vidia na vlastné oči rozdiel, sa v budúcnosti falzifikátom vyhne. To znamená, že dopyt po falšovanom tovare sa zníži. Kombinácia spolupráce s orgánmi činnými v trestnom konaní a vzdelávania naozaj funguje.

Aké možnosti majú firmy pri boji proti falzifikátom?
Radíme spoločnostiam a jednotlivcom, aby nakupovali u dôveryhodných, certifikovaných zdrojov. Nakoniec aj množstvo internetových stránok, je zdrojom falšovaných produktov. Jednou z vecí, ktorá originál odlišuje od falzifikátu sú bezpečnostné nálepky. Napríklad, ak tlačová kazeta nemá na sebe hologram s logom HP, ktorý je ťažko replikovateľný, môže ísť o falzifikát. Počas posledných štyroch rokov HP asistovalo pri zabavení takmer deviatich miliónov kusov falzifikátov spotrebného materiálu a komponentov v Európe, na Strednom východe a Afrike. HP navyše spolupracuje s politickými orgánmi a mimovládnymi organizáciami na celom svete so snahou sprísniť zákony a donucovacie prostriedky v tejto oblasti.

Avšak mnohí spotrebitelia nakupujú falzifikáty vedome, s cieľom ušetriť
Podľa nás výhody nákupu originálnych tlačových kaziet zďaleka prevažujú nad údajnými úsporami pri kúpe falšovaných výrobkov. Originálna tlačová kazeta poskytuje vyššiu kvalitu a zaisťuje konzistentný výkon počas jej životnosti. V mnohých prípadoch falošné tlačové kazety nevyprodukujú také množstvo výtlačkov, ich kvalita je nižšia a kvôli opakovaným pokusom tlače dochádza aj k značnému mrhaniu s papierom.

Okrem toho, falšovanie parazituje na legitímnych pracovných miestach, znižuje daňové výnosy štátu a prináša so sebou náklady na jeho potlačenie v rámci lokálnych zákonných prostriedkov. Keď zvážime všetky tieto záležitosti, priame aj nepriame náklady na falšovanie sú astronomické. Odhaduje sa, že celkové globálne sociálne a ekonomické náklady na produkciu všetkých falzifikátov sa do roku 2015 zdvojnásobia na 1,7 miliárd US dolárov. Navyše, výskum uskutočnený Medzinárodnou obchodnou komorou a Nemeckým ústavom pre ekonomický výskum odhalil, že približne 83 % ekonómov v rozhovoroch pre médiá uviedlo falošné produkty a krádeže duševného vlastníctva ako najpálčivejšie problémy dnešného globálneho biznisu.

Aká je situácia s falšovaným spotrebným materiálom na Slovensku?
Pokiaľ hovoríme o falšovaní spotrebného materiálu, naše vyšetrovanie ukazuje, že na slovenský trh sa dostáva značné množstvo falošného toneru a atramentových tlačových kaziet. Pre biznis a jednotlivcov je kľúčové, aby vedeli, že tieto a iné falošné výrobky ohrozujú pohodu ľudí a ich majetok. Okrem toho podporujú organizované kriminálne skupiny, ktoré stoja za týmto nelegálnym podnikaním.

Niektoré falzifikáty sú však často spracované skoro tak kvalitne ako originál a ich rozpoznanie je často len na odborníkoch. Ako možno pomôcť spotrebiteľovi pri zorientovaní sa?
V prvom rade, obchodníkom a spotrebiteľom odporúčame kupovať výrobky iba z renomovaných a overených zdrojov. Iné zdroje, vrátane množstva internetových stránok, zvyšujú riziko obchodovania s falošným tovarom.

Čo sa falšuje najčastejšie, a kedy byť na pochybách?
Čo sa týka falšovania spotrebného materiálu, pomer falšovania je 2 nepravé tonerové kazety k 1 nepravej atramentovej. Tečúce kazety, chýbajúce alebo zle umiestnené nálepky, tak ako aj nízka kvalita tlače, sú neklamnými znakmi, že ide o falzifikát.

Čo robia výrobcovia v prípade, že zákazník k nim príde reklamovať tovar, ktorý mu poškodilo použitie neoriginálnej tlačovej kazety?
V prípade, ak sa zlyhanie alebo poškodenie tlačiarne alebo tlačovej hlavy pripíše použitiu inej ako HP alebo repasovanej kazete, bude zákazníkovi účtovaný štandardný čas a materiály na opravu tlačiarne kvôli danému zlyhaniu alebo poškodeniu. Záruka sa totiž nevzťahuje na poruchy spôsobené nepodporovanými zariadeniami alebo zariadeniami iných výrobcov ako HP.

Výrobcom istým spôsobom škodia aj repasované tonery, ktoré sú predávané za výrazne nižšie ceny než nový produkt. Tie už ale falzifikátom nie sú. Majú firmy ako tá vaša záujem bojovať aj proti repasu?
Firmy, vrátane tej našej chcú, aby zákazníci mali pri kúpe dostatok informácií z viacerých hľadísk, na základe ktorých sa môžu rozhodnúť. Pri porovnaní nákladov na tlač by mali zvážiť viacero faktorov, ktoré zahŕňajú kvalitu, spoľahlivosť, efektívnosť a produktivitu. Tlačové kazety HP neobsahujú iba atrament, zahŕňajú aj tlačovú technológiu v tlačovej hlave. Tá pre kvalitný výkon musí byť tiež vyrobená vo vysokej kvalite. Kompatibilné kazety nedosahujú rovnaký stupeň technológie.

Originálne kazety sa vyrábajú v starostlivo kontrolovanom prostredí, ktoré neobsahuje ani tie najjemnejšie čiastočky prachu, podobne ako pri výrobe čipu. Zákazníci sú si často vedomí prípadných obmedzení pri repasovanom spotrebnom materiáli. V nedávnej štúdii Millwarda Browna v Nemecku, 80% používateľov iných ako tonerových kaziet HP uviedlo predpoklad, že ich tlačiarne boli poškodené kvôli používaniu týchto kaziet. V niektorých prípadoch si veľmi závažné poškodenie vyžiadalo opravu alebo celkovú náhradu tlačiarne.

Skúmalo HP niekedy objektívnu kvalitu toneru a atramentu vo falšovaných kazetách? K akým záverom prišlo?
Vieme, že kvalita falšovaných kaziet nezodpovedá vysokým štandardom originálneho spotrebného materiálu. Značne investujeme do výskumu a rozvoja tlače a spracovania obrazu. Len na zložení našich atramentových náplní pracuje viac ako 100 chemikov. Môže trvať veľa rokov, kým falšovatelia vyvinú také zloženie, ktoré zaručí zákazníkom tú najvyššiu kvalitu a spoľahlivosť, ktorú očakávajú od HP.

Čo sa vo svete falšuje najčastejšie, s výnimkou spotrebného materiálu do tlačiarní?
Falšovatelia sa pokúšajú falšovať akýkoľvek produkt, ktorý poskytuje možnosť na zisk (na úkor spotrebiteľa). Okrem kabeliek, DVD prehrávačov, slnečných okuliarov, hodiniek a iného pouličného tovaru, je svetový trh aktívny aj vo falšovaní tovaru osobnej hygieny, farmácie, elektroniky a dielov do osobných automobilov. Spomínam iba časť príkladov. Každý produkt, ktorý nesie značkové meno, má svoju pridanú hodnotu. Toto sa falšovatelia snažia využiť pre svoj vlastný profit. Dosah falšovateľov je globálny a preto je dôležité, aby sme boli ostražití vo všetkých oblastiach a informovali ľudí, vďaka čomu môžu pochopiť možné riziká.

debata chyba