LG predstavilo laserový televízor s uhlopriečkou 2,5 metra

Televízor, ktorý predstavila spoločnosť LG na veľtrhu CES, je svojim spôsobom neštandardný. Na rozdiel od bežného televízneho prijímača využíva externú projekčnú jednotku, vďaka ktorej je možné zobraziť obraz s uhlopriečkou 100-palcov aj na extrémne krátku vzdialenosť.

18.01.2013 07:00
Hecto TV, laserový televízny prijímač Foto:
LG na veľtrhu CES predstavil televízny prijímač s laserovou projekčnou jednotkou.
debata

Zariadenie používa pokročilú laserovú technológiu zobrazenia, ktorá však na protiľahlej stene vyžaduje špeciálne projekčné plátno. Len tak je totiž možné skĺbiť výhody vysokého dynamického farebného kontrastu (10 000 000:1) a Full HD rozlíšenia. Systém je určený tak pre zasadacie miestnosti ako aj domácnosti.

Projekčná jednotka k systému LG Hecto. Foto: LG
Hecto TV, laserový televízny prijímač Projekčná jednotka k systému LG Hecto.

Projekčný systém založený na laserovom princípe používa v projekčnej jednotke špeciálnu lampu, pri výrobe ktorej nebola použitá ortuť. Životnosť takejto lampy dosahuje údajne až päťnásobok výdrže bežných lámp, na úrovni 25 tisíc hodín.

Veľké projekčné obrazovky sa v domácnostiach príliš nepresadili. LG preto dúfa, že práve so svojou inováciou uspeje. „V minulosti ste pre zobrazenie tak rozmerného obrazu potrebovali značný priestor. S nástupom UST projektorov ale táto nevýhoda odpadá, pretože ich zobrazovací optický člen je vzdialený len 56 centimetrov od obrazovky,“ obhajuje výhody televízneho prijímača výrobca.

LG Hecto Foto: LG
Hecto TV, laserový televízny prijímač LG Hecto

Prijímač je priamo napojený na softvérovú platformu Smart TV, vďaka čomu je možné využiť všetky bežné funkcie, ktoré ponúkajú iné konvenčné prijímače. Projekčná jednotka bude obsahovať digitálny tuner a dva reproduktory s výkonom 10 Wattov. Diaľkový ovládač zas umožní popri bežnom dotykovom ovládaní použiť aj gestá či hlasové povely. Celková cena za komplet by sa mala pohybovať na úrovni 10 tisíc dolárov.

debata chyba