Nelegálna hudba na internete neokráda hudobné vydavateľstvá

Podľa analýzy, ktorú si nechala na zákazku vyhotoviť Európska komisia, nelegálna hudba na internete nemá vplyv na predajnosť hudby získanej z oficiálnych zdrojov. Držitelia autorských práv protestujú a označujú výskum za chybný a zavádzajúci.

22.03.2013 13:15
internet, hudba, predaj hudby, pirát, sťahovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Európska komisia poverila jedno zo svojich výskumných centier vyhotovením reprezentatívneho prieskumu, ktorý mal poukázať na vplyv nelegálne sťahovanej hudby na trh s legálnym obsahom. Prieskum mal Komisii poskytnúť relevantné výsledky, z ktorých sa bude odvíjať ďalšia stratégia v boji proti internetovému pirátstvu v členských krajinách. Na výskum upozornil spravodajský portál BBC.

Z výsledkov prieskumu, ktorý mapoval správanie sa 16 tisíc Európanov v online svete v priebehu jedného roka, vyplýva, že väčšinu hudby, ktorú si ľudia sťahujú „načierno“ by si v skutočnosti nezaobstarali, ak by za ňu mali zaplatiť. „Zdá sa, že väčšinu ilegálne sťahovanej hudby, v rámci sledovanej vzorky, by si spotrebitelia nezaobstarali, ak by za ňu mali zaplatiť,“ uvádza sa vo výsledkoch. Prieskum tak poukázal na úskalia lobingu zväzov pre ochranu autorských práv, ktoré každoročne upozorňujú na miliardové straty v hudobnom a filmovom priemysle práve z dôvodu rozšíreného internetového pirátstva. Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (IFPI) označila výskum za chybný a zavádzajúci. „Zistenia sú odtrhnuté od komerčnej reality,“ uvádza sa oficiálnom vyhlásení Federácie.

Podľa inštitútu, ktorý prieskum vyhotovil ďalej vyplýva, že hudba, ktorá je internete šírená bezplatne v podobe streamov nemá výrazný vplyv na zvýšenie obratu z predaja hudby. Ak by došlo k nárastu počtu návštev stránok ponúkajúcich legálne streamovanú hudbu, pozitívne by to ovplyvnilo predaj hudby len na úrovni do 0,7-percenta. Navyše domnienka, že vlastníci autorských práv prichádzajú kvôli internetovým pirátom o miliardy zisku ročne, je len staré klišé, ktoré má rozprúdiť debatu na tému internetovej cenzúry a prijímania obmedzujúcich opatrení. „Hoci ide o porušenie autorských práv, je nepravdepodobné, aby držitelia autorských práv kvôli tomu prichádzali o výraznú časť zo svojich tržieb,“ dopĺňa záverečná správa.

3 debata chyba