Smartfón môže byť aj skladačka, ktorú si postaví každý sám

Holandský dizajnér prišiel s originálnym nápadom vytvorenia smartfónu, ktorý si každý poskladá podľa vlastnej chuti. Komponenty pospája do stavebnice ako Lego.

16.09.2013 18:18
Phonebloks, smartfón, telefón Foto:
Phonebloks umožňuje pospájať ľubovolné komponenty a vytvoriť si originálny smartfón.
debata (2)

Predstavte si smartfón, ktorý si môžete poskladať podľa vlastných predstáv. Chcete lepšiu kameru, väčšiu baterku, či vyšší výkon? Stačí vymeniť súčiastky na základnej doske, ktoré pripomínajú Lego. Výmenu zvládne každý. Stačí odskrutkovať dve skrutky a vymeniť či usporiadať si komponenty tak, ako sa vám páči. Ak sa niektorá zo súčiastok pokazí či zastará, nemusíte hneď bežať do servisu, či meniť celý prístroj. Stačí chybnú či nevýkonnú súčiastku vymeniť.

Koncept ako zo sci-fi
Dizajnér Dave Hakkens predstavil netradičný koncept sci-fi telefónu, ktorý je natoľko zaujímavý, že by jeho uvedenie na trh nemuselo byť len obyčajnou utópiou. Už dnes má niekoľko desiatok tisíc podporovateľov. Hakkens vymyslel modulárny „skladačkový“ smartfón, ktorého súčiastky do seba zapadajú ako stavebnica. „Telefón človeku vydrží v priemere niekoľko rokov, kým sa pokazí alebo zastará. Najčastejšie sa telefón pokazí kvôli jedinej chybnej súčiastke, ktorú je takmer nemožné opraviť,“ píše sa v popise konceptu.

Phonebloks umožňuje pospájať ľubovolné... Foto: Phonebloks
phonebloks, smartfón Phonebloks umožňuje pospájať ľubovolné komponenty a vytvoriť si originálny smartfón.

Smartfón, ktorý vydrží roky a je vždy aktuálny
Hlavnou a v podstate aj jedinou fixnou súčasťou smartfónu Phonebloks je jeho základná doska s 240 konektormi, do ktorých je možné podľa potreby osádzať rôzne moduly. Tie je samozrejme možné aj upgradovať, akonáhle zastarajú, či sa pokazia. Otec projektu v tejto súvislosti hovorí o akomsi obchode na hardvér. „V obchode si môžete kúpiť jednotlivé bloky – súčiastky, prečítať si na ne recenzie, či predať svoje staré komponenty. Malé a veľké spoločnosti vyvíjajú a predávajú svoje vlastné súčiastky. Vy si môžete následne zakúpiť už predskladaný telefón, či si poskladať vlastný s použitím komponentov rôznych značiek a parametrov.“ Takýmto spôsobom by bolo možné vymeniť celé funkčné bloky, ako je pamäť, procesor, Wi-Fi, Bluetooth či kameru. „Preferujete ostré snímky od Nikonu alebo rýchle snímanie od Canonu, či len chcete podporiť začínajúcu spoločnosť s veľkými ambíciami? Voľba je len na vás.“

Nie len smartfón ale aj tablet či phablet
Platformu Phonebloks je možné individuálne prispôsobiť. Užívateľ by si tak raz mohol zakúpiť základnú dosku rôznych rozmerov a súčiastky do nej napasovať tak, aby mu vznikol miniatúrny smartfón či veľký tablet. Ak sa majiteľ rozhodne ponechať si svoju pôvodnú základnú dosku, má tiež o starosť menej pri kupovaní príslušenstva.

Skvelý nápad, ktorý môže naraziť na nevôľu výrobcov
Hlavným cieľom Phoneblok sje, aby bolo o projekte na verejnosti počuť. Dave Hakkens preto žiada ľudí, aby zdieľali jeho nápad medzi priateľmi a tým ho podporili. Len tak podľa neho možné presvedčiť výrobcov, aby sa o koncept začali zaujímať. A práve výrobcovia sú tí, ktorí ho môžu hneď na začiatku pochovať. Nie je totiž veľmi pravdepodobné, že by niektorý z výrobcov smartfónov zmenil svoj obchodný model a zameranie, keď ľuďom v súčasnosti môže predávať kompletné zariadenia s väčšou maržou. Zrejme jediní, kto tak môže projekt podporiť, sú samotní výrobcovia komponentov, ktorí by ponúkli aj ich štandardizovanú verziu pre zariadenia Phonebloks.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #dave hakkens #phoneblok