Veľtrh CES odhalí skutočne ohybný displej aj gigantické LED televízory

Najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky by mohol opäť priniesť novinky, ktoré nasmerujú odvetvie na niekoľko rokov dopredu. Chýbať medzi nimi nemajú televízory s ohnutými displejmi, ktorých zakrivenie si zvolí sám užívať prostredníctvom diaľkového ovládača. U mnohých vystavovateľov bude hrať prím aj nositeľné príslušenstvo k mobilom, iní zas predstavia novinky pre inteligentnú domácnosť.

05.01.2014 18:48
3D tv, televízor, led, lcd, displej, CES 2011 Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Las Vegas je každý rok mekkou všetkých technologických nadšencov a novinárov, ktorí sa v meste hriechu schádzajú začiatkom januára s cieľom nahliadnuť do kuchyne veľkých firiem. Najväčšie z nich si až do výstavy CES nechávajú v talóne novinky, ktoré ich majú pohnúť v najbližších mesiacoch vpred a zasadiť chrobáka do hlavy konkurencii. Inak tomu nebude ani tento rok. Veľtrh štartuje už od nedele a očakáva sa, že vystavovatelia počas jeho konania predstavia viac ako 20 tisíc nových produktov.

V roku 2014 z každého rožku trošku
Ani v roku 2014 nebudú na veľtrhu chýbať produkty, ktoré sú pýchou firiem a na trh sa pravdepodobne nikdy nedostanú. Gigantické OLED televízory s rozlíšením, ktoré diváka posadí do kresla, zariadenia využívajúce desiatky senzorov na sledovanie potrieb užívateľov, doslova ohybné OLED panely či inteligentné okuliare v štýle Google Glass pre plavcov. To je len zlomok z noviniek, o ktorých firmy stroho informovali vo svojich e-mailoch. Každý ročník výstavy CES je však iný. Kým v jednom roku mu dominujú herné konzoly, ďalší rok sa nesie v znamení televízorov, mobilov či inteligentného príslušenstva. Rok 2014 má priniesť z každého rožku trošku.

Gigantické televízory s extrémnym rozlíšením diváka usadia do kresla
Od roku 1967, kedy sa veľtrh CES konal vôbec po prvýkrát, tvoria jeho najväčšiu súčasť televízory. Dvaja najväčší výrobcovia, Samsung a LG, tento rok údajne plánujú verejnosti ukázať dva podobné produkty, ktoré nedávno predstavili. Extrémne širokouhlý televízor (s pomerom strán 21:9) so 4K Ultra HD rozlíšením a ešte väčšou uhlopriečkou 105 palcov (267 centimetrov).

Zakrivenie televízora bude možné nastaviť pomocou diaľkového ovládača
Podľa denníka South Korea Times by mohli obe spoločnosti predstaviť aj prototypy OLED televízorov, ktoré bude možné tvarovať. Užívateľ si na diaľkovom ovládači sám zvolí, aké zakrivenie panelu mu najviac vyhovuje. Analytici amerického denníka The Wall Street Journal sa zas domnievajú, že LG predstaví prvý televízor poháňaný systémom webOS, o ktorého presadenie sa v minulosti neúspešne pokúšalo HP vo svojich tabletoch.

Podľa analytikov je možné nájsť viaceré rozdiely v stratégii čínskych a japonských výrobcov televízorov. Zatiaľ čo Číňania považujú v mnohých televízoroch rozlíšenie 4K za samozrejmosť, japonskí výrobcovia stále o 4K hovoria ako o prémiovej funkcii. „U niektorých značiek bude preto možné vidieť 4K len v najvyšších modeloch, u iných zas už aj v televízoroch s 30 a 40-palcovou uhlopriečkou,“ potvrdil pre server BBC Edward Border zo spoločnosti IHS Technology.

Inteligentné okuliare zobrazia tepovú frekvenciu aj pod vodou
Google nie je jediným výrobcom inteligentných okuliarov. Jeho produkt Glass je však v segmente nositeľného príslušenstva známym pojmom. Firma však stále testuje prototypy okuliarov a nič nenasvedčuje tomu, že počas tohto roka ich začne hromadne vyrábať. Vysoká cena zatiaľ tlačí túto technologickú hračku do úzadia. Na veľtrhu CES by však mohli byť vypočutí výrobcovia inteligentných okuliarov pre športovcov.

Členovia vývojárskeho tímu Google Glass... Foto: SITA/AP, Jeff Chiu
Google Glass, okuliare Členovia vývojárskeho tímu Google Glass predstavili inteligentné okuliare v máji 2013 na stretnutí v San Franciscu.

Libanonská firma Instabeat predstaví okuliare pre plavcov, ktoré v pravom hornom rohu plaveckých okuliarov zobrazia informácie o aktuálnej tepovej frekvencii. Očakáva sa, že podobné jednoúčelové okuliare predstaví aj Epson pod označením Moverio. Už druhá generácia týchto futuristických okuliarov by mala ľuďom sprostredkovať lepší zážitok zo sledovania filmov v 3D, a to aj bez televízora.

Svalový stimulátor, ktorý pomôže pri športe či podložka, ktorá spočíta kalórie
Singapurská firma Smartmissimo pravdepodobne predstaví elektronický svalový stimulátor, LG zas náramok pre športovcov inšpirovaný náramkom Fuelband od Nike. Ten nositeľa motivuje k pohybu, pričom mu na displeji ukazuje množstvo spálených kalórií a množstvo, ktoré by mal spáliť, aby naplnil svoj denný harmonogram. V stánkoch vystavovateľov by sa mali objaviť aj výrobky pre inteligentnú domácnosť. Príkladom je inteligentné podložka, ktorá prepočíta nutričné hodnoty potravín a zobrazí ich na displeji smartfónu.

Výrobcovia smartfónov predstavenie noviniek odkladajú až na veľtrh Mobile World Congress, ktorý sa bude konať vo februári v metropole Katalánska, Barcelone. Niekoľko drobností však predsa len predstavia. ZTE by malo verejnosti ukázať zariadenie Grand S2 s inteligentným hlasovým ovládaním a čínske Lenovo zas 6-palcový tablet krížený so smartfónom, takzvaný phablet, s označením S930.

Chýbať opäť nebudú ani 3D tlačiarne
Už 47. ročník bude hostiť až 30 výrobcov 3D tlačiarní. Predstaví sa aj singapurská spoločnosť Pirate3DP s tlačiarňou Buccaneer, na ktorej zostrojenie tvorcovia vyzbierali viac ako 1,4-milióna dolárov od dobrovoľných darcov v kampani na serveri Kickstarter. Tlačiareň zatiaľ dokáže tlačiť objekty z plastu. Veľtrhu sa nezúčastní česká firma be3D, ktorá koncom minulého roka predstavila najväčšiu sériovo vyrábanú 3D tlačiareň na svete.

Ilustračné foto Foto: Cubify 3DSystems
3D tlaciaren Ilustračné foto

Audi sa upíše na spoluprácu s Googlom
Tak ako už avizovali viacerí zahraniční pozorovatelia, spoločnosť Audi na svojej tlačovej konferencii ešte pred začiatkom výstavy, ohlási spoluprácu s Google. Spoločnosť Google bude dodávateľom operačného systému Android pre multimediálne centrum v budúcich modeloch vozidiel Audi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #CES 2014