Seznam pripravuje vlastné 3D mapy. Využije superpočítač

Do pol roka chce český Seznam obohatiť svoje mapy o tretí rozmer. Vďaka superpočítaču vymodeluje 3D náhľad u 267 českých miest a obcí.

17.04.2014 20:20
Mapy.cz, 3D Foto:
Trojrozmerné mapy Seznamu sú zatiaľ dostupné len vo vybraných lokalitách (na obrázku centrum Brna)
debata

Mapové podklady mnohí používajú pre orientáciu v teréne, pri príprave zahraničných ciest či vytipovaní turistických atrakcií. Tretí rozmer, ktorý je na interaktívnych mapách takisto veľmi populárny, ľuďom umožňuje nazrieť do rušných ulíc miest a pomocou živých náhľadov získať predstavu o reáliách. O čosi podobné sa pokúsi český Seznam, ktorý už vlastné mapy ponúka, no zatiaľ len bez trojrozmernej vtáčej perspektívy.

Trojrozmerné Mapy.cz budú viac plastické, no menej realistické
Spoločnosť, ktorá má stále dominantné postavenie medzi poskytovateľmi služieb na internete v Českej republike, sa rozhodla rozšíriť funkcionalitu svojich mapových podkladov. V celkovo 267 českých mestách a obciach plánuje sprístupniť 3D náhľady, ktoré sa budú mierne líšiť od tých, ktoré ponúka konkurencia. Na rozdiel od Google Maps budú na 3D Mapy.cz objekty viac plastické, aj keď menej realistické.

Trojrozmerné mapy Seznamu sú zatiaľ dostupné... Foto: Seznam.cz/3D.Melown Maps
Mapy.cz, 3D Trojrozmerné mapy Seznamu sú zatiaľ dostupné len vo vybraných lokalitách (na obrázku hrad Špilberg)

Seznam plánuje vo finále pokryť 3D mapami viac ako 8 tisíc kilometrov štvorcových plochy s priestorovým rozlíšením 10 centimetrov. Podľa spoločnosti bude práve vďaka tomu projekt výnimočný nie len v Česku ale aj vo svete. Zatiaľ je projekt len vo fáze príprav, no Seznam už stihol 3D mapy sprístupniť pre centrum Brna, Litoměřice, Špindlerův Mlýn, Kutnou Horu, Kroměříž, Český Krumlov, Hlubokou nad Vltavou a Telč. Potrvá však najmenej pol roka, kým Seznam sprístupní na mapách zvyšné oblasti.

Priestorové modelovanie bude pod taktovkou superpočítača
Priestorové modelovanie, ktoré vychádza z leteckých snímok, pre Seznam zabezpečuje spoločnosť Citationtech. Citationtech sa špecializuje na algoritmy počítačového videnia, v prípade 3D máp využije hrubý výkon superpočítača v ostravskom Českom národnom superpočítačovom centre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #3D #Seznam #Mapy.cz