Už aj Lenovo sa chystá zaplaviť slovenský trh svojimi smartfónmi

Do konca roka chce firma predávať na slovenskom trhu až 12 smartfónov. Prilákať zákazníkov konkurenčných značiek sa pokúsi najmä agresívnou cenovou politikou. Najlacnejší smartfón ponúka za 129 eur, najdrahší za 449 eur.

05.10.2014 12:55
Lenovo, Vibe Z2 Pro, smartfón Foto:
Lenovo bude na Slovensku predávať svoju vlajkovú loď medzi smartfónmi, model Vibe Z2 Pro, s cenou 459 eur.
debata

Len pred niekoľkými mesiacmi Lenovo ohlásilo návrat k smartfónom. Tvrdí, že dokáže ustáť silnú konkurenciu najmä v časoch keď sú smartfóny na vrchole a počet predaných kusov dosahuje historické maximá. Čínska firma si chce preto takisto ukrojiť z koláča a v strednej Európe potlačiť vplyv expandujúcich značiek ako je Huawei, Xiaomi či dlhodobo úspešného Samsungu. Keďže hlavným problémom Lenova ale môže byť spájanie značky s notebookmi a počítačmi, firma sa rozhodla zvoliť agresívnu cenovú politiku. Najlacnejší smartfón predáva za 129 eur a svoju vlajkovú loď s parametrami podobnými modelu Ascend Mate7 od Huawei bude od 10. októbra predávať za cenu 459 eur. Spoločnosť takisto oznámila, že do konca roka plánuje na slovenskom trhu ponúkať až 12 modelov smartfónov v rôznych cenových reláciách. V súčasnom portfóliu značky prevažuje stredná trieda zariadení.

Cenová vojna medzi výrobcami prémiových smartfónov sa už začala
Éra skvele vybavených telefónov za prémiovú cenu, ktorá často atakuje hranicu 700 a viac eur je až na výnimky za nami. Cenový strop u smartfónov najvyššej triedy sa posúva výrazne nadol. V momente keď Huawei na veľtrhu IFA predstavil 6-palcový phablet Mate 7 s viac než atraktívnou cenou 499 eur to už vyzeralo, že ho v dohľadnej dobe nikto neprekoná. Netrvalo dlho a Lenovo, ktoré sa s rovnako veľkým smartfónom Vibe Z2 Pro predstavilo na veľtrhu IFA, Huawei tromflo s cenou 459 eur.

Na zadnej strane smartfónu Lenovo Vibe Z2 Pro... Foto: Lenovo
Lenovo, Vibe Z2 Pro, smartfón Na zadnej strane smartfónu Lenovo Vibe Z2 Pro sa nachádza fotoaparát so snímačom s rozlíšením 16 megapixelov.

Lenovo Vibe Z2 Pro má 6-palcový displej s viac než potrebným rozlíšením 2560 × 1440 bodov. Na rozdiel od Mate 7 má “len” štvrojardrový procesor Qualcomm Snapdragon 801, jeho operačná pamäť má ale kapacitu 3 gigabajty. Dáta je však možné uložiť len vstavanú pamäť (32 GB) bez možnosti ďalšieho rozšírenia. Nie, že by 32 gigabajtov nepostačovalo, no vzhľadom k tomu, že výrobca sa chváli možnosťou natáčania videí v Ultra HD rozlíšení, užívateľ by viac úložného priestoru, aj keď rozšíreného microSD kartami, iste ocenil. Na zadnej strane sa nachádza fotoaparát so 16 megapixelmi, dvojicou LED diód a optickou stabilizáciou. Na prednej strane sa nachádza fotoaparát s piatimi megapixelmi.

Atraktívna cena nemusí znamenať okamžitý úspech
Pre smartfón podobných rozmerov je dôležitá batéria s veľkou kapacitou. V konkrétnom prípade má kapacitu 4000 mAh a údajnou výdržou 45 hodín telefonovania na jedno nabitie, respektíve troch dňoch bežného používania. Použiť je možné takisto dve micro SIM karty súčasne. Telefón bude na slovenskom trhu oficiálne dostupný od 10. októbra za cenu 449 eur. Aj keď jeho cena je viac než zaujímavá, záleží najmä či sú ambície Lenova reálne a či je na trhu ešte dostatok priestoru pre ďalšiu značku. Pre firmu je totiž podstatná práve cenová diferenciácia, vďaka ktorej sa pokúsi prilákať zákazníkov konkurenčných značiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Lenovo #Vibe Z2 Pro #Huawei Acend Mate 7