Test: Benq GW2765HT - monitor, ktorý má zabrániť únave očí

Dlhá každodenná práca za počítačom si vypýta svoju daň v podobe unavených očí a bolesti hlavy. BenQ prednedávnom predstavil sériu monitorov s funkciami na šetrenie zraku. Jeden z nich sme vyskúšali.

24.11.2014 15:00
benq gw2765ht, lcd, led monitor Foto:
LCD LED monitor Benq GW2765HT je vybavený funkciami na šetrenie zraku.
debata

Ak trávite za počítačom viac času než v posteli, bolesti chrbtice určite nie sú jediným problémom, ktorému musíte čeliť. Pravdepodobne je potom hneď po stoličke vašim najväčším nepriateľom monitor. Aj keď doba sa zmenila a nepríjemné blikajúce CRT monitory nahradili k očiam šetrnejšie LCD a neskôr aj LED monitory, dlhodobé sedenie za počítačom je stále nezdravé a očiam takisto neprospieva. Správne nastavenie monitora vrátane jeho výšky, farebného profilu, kontrastu a ďalších parametrov hneď na druhom mieste po úprave pracovného prostredia a okolitého osvetlenia. Napriek tomu na to mnohí zabúdajú a monitor po vybalení z krabice položia na stôl a viac jeho možnosti neskúmajú. A možno práve to je chyba, nakoľko súčasné monitory ponúkajú viacero pokročilých funkcií, ktoré môžu pri správnom nastavení šetriť už aj tak namáhaný zrak.

Pri dlhom sedení za počítačom je dôležitá najmä ergonómia
Väčšina výrobcov v snahe predať monitory svojej cieľovej skupine zákazníkov používa argumenty, ktoré sú pre danú skupinu relevantné. Len málokedy sa medzi nimi objavujú rady, tipy či technológie na šetrenie očí. Medzi prvými, ktorí tak urobili figuruje napríklad taiwanský výrobca BenQ, ktorý sa až donedávna nijako špecificky neprofiloval. Doba ale pokročila a BenQ sa snaží nájsť gro svojich zákazníkov na pomedzí strednej a vyššej triedy monitorov. Prednedávnom firma predstavila nový rad monitorov, ktorý zjednotili práve viaceré funkcie a technologické vychytávky, ktoré majú v konečnom dôsledku prispieť k vyššiemu komfortu pri niekoľkohodinovej práci za počítačom. My sme mali možnosť vyskúšať 27-palcový monitor GW2765HT, ktorý hneď na prvý pohľad zaujme veľmi zaujímavou cenou a povedzme, že aj nadštandardnou výbavou.

BenQ GW2765HT je klasickým LCD LED monitorom s IPS panelom, ktorý možno najmä z pohľadu parametrov v danej kategórii zaradiť do strednej triedy. Na rozdiel od najlacnejších 27-palcových modelov vyniká prepracovanejšou ergonómiou. Monitor je možné natáčať o 160 stupňov, naklápať o 25 stupňov či výškovo nastaviť v rozsahu 0 až 130 milimetrov od podstavca. K dispozícii je aj pivot, teda možnosť vertikálneho natočenia obrazovky. Rozšírená ergonómia má užívateľa sprevádzať aj pri používaní monitora.

Súčasťou vylepšenej ergonómie je aj možnosť... Foto: Benq
benq gw2765ht, lcd, led monitor Súčasťou vylepšenej ergonómie je aj možnosť polohovania monitora.

BenQ použil technológie, ktoré majú údajne šetriť zrak
Výrobca vo svojich brožúrach okrem iného popisuje technológiu Flicker-free, ktorá má údajne eliminovať blikanie obrazu pri všetkých úrovniach jasu. Túto informáciu je ale potrebné uviesť na správnu mieru. Ľudské oko pri sledovaní obrazu na monitoroch vníma takzvanú zobrazovaciu frekvenciu. Obzvlášť pri starých CRT monitoroch platilo, že čím je zobrazovacia frekvencia vyššia, tým lepšie. Aby človek nevnímal blikanie, mala by sa pohybovať nad hodnotou 72 až 75 Hz.

Výrobca tvrdí, že jeho monitor BenQ GW2765HT na... Foto: BenQ
benq gw2765ht, lcd, led monitor Výrobca tvrdí, že jeho monitor BenQ GW2765HT na rodziel od iných monitorov nebliká.

Pri LCD a LED monitoroch je ale situácia trošku komplikovanejšia. LED monitory môžu, ale aj nemusia blikať. Záleží od použitej technológie, pričom najlacnejšie LED monitory s frekvenciou od 180 do 200 Hz zväčša blikajú, no na prvý pohľad to nemusí užívateľ spozorovať. Mozog totiž nie je problém oklamať, no oči sú omnoho citlivejšie.

Tip: Zoznam monitorov, ktoré neblikajú

LED monitorov, ktoré neblikajú je na trhu pomerne dosť, aby si BenQ zachoval pridanú hodnotu, okrem Flicker-free technológie vybavil monitor aj technológiou, ktorá má vďaka úprave jasu a farieb obmedziť takzvané modré svetelné spektrum, ktoré sa môže podpísať pod bolesti hlavy, poruchy spánku a rýchlejšiu únavu. V menu monitora je možné nastaviť hneď niekoľko výrobcom preddefinovaných profilov, z ktorých jeden má práve názov Low Blue Light. Prínosný by mal byť hlavne pre tých, ktorí pracujú za počítačom nepretržite niekoľko hodín. Na výber sú štyri úrovne, pre multimédiá, surfovanie na webe, kancelársku prácu a čítanie. Rozdiely medzi nimi sú výrazné, pri prechode z jednej úrovne do druhej sa upravuje nie len jas ale aj farebné podanie. Pri nastavení módu na čítanie sú farby posunuté výrazne do žltého spektra. Profil Low Blue Light preto svoj účel splní, nie je ale všestranný a grafici by sa mu mali vyhnúť.

Nadštandardné podanie farieb zakryje drobné nedostatky
Podanie farieb je inak výborné, výrobca použil technológiu sRGB s ktorou údajne pokryl 100-percent farebného priestoru. Samozrejme existujú aj monitory so širším gamutom, ktoré sa blížia k farebnému priestoru AdobeRGB, ich cena sa ale počíta v násobkoch ceny bežných LCD monitorov (napríklad štvornásobne drahší Eizo CX270-BK). Farby aj vďaka použitiu IPS panelu nie je v zásade potrebné nijako upravovať, základné farby sú interpretované na veľmi dobrej úrovni. Odozva 4 milisekundy sa zdá byť blízka skutočnosti, monitor duchov nezobrazoval pri sledovaní rýchlych scén či hraní akčných hier. Hráči samozrejme majú aj iné možnosti (s kompromisom k vlastnostiam či k cene), no ak má byť monitor využívaný aj pri iných činnostiach než hraní hier, testovaný model nemá zásadné nedostatky a z nášho pohľadu je preto univerzálny.

Na rozdiel od drahšieho a lepšie vybaveného monitoru BL3200PT s väčšou uhlopriečkou, testovaný model nemá snímač detekcie okolitého osvetlenia, podľa ktorého by si monitor automaticky nastavoval jas. Chýbajúci hardvér možno ale aspoň z časti vykompenzovať softvérom – bezplatným program f.lux, ktorý je dostupný pre všetky platformy. Program automaticky upravuje teplotu farieb podľa aktuálneho času tak, aby farebné podanie aspoň približne korešpondovalo s okolitým svetlom. Tento jednoduchý softvér by mali určite vyskúšať všetci tí, ktorí s počítačom denno denne pracujú.

Ovládanie by mohlo byť o čosi jednoduchšie
Ovládanie menu monitora je intuitívne, no mohlo by byť o čosi jednoduchšie, ak by boli tlačidlá umiestnené vedľa seba než vertikálne pod sebou. Výrobca sa ale pre tento typ ovládania rozhodol pravdepodobne z estetických dôvodov, aby tlačidlá nenarúšali celistvý dizajn monitora. Namiesto dotykových presunul tuhé hardvérové tlačidlá pod seba na zadnú stranu monitora.

Monitor GW2765HT má veľmi jednoduchý a celistvý... Foto: BenQ
benq gw2765ht, lcd, led monitor Monitor GW2765HT má veľmi jednoduchý a celistvý dizajn, ovládacie tlačidlá výrobca umiestnil na zadnú stranu.

Na zadnej strane sa nachádza takisto niekoľko vstupov a výstupov, konkrétne analógový D-Sub, digitálny DVI, DisplayPort, HDMI a konektor na slúchadlá a mikrofón. Monitor má takisto vstavané jednoduché reproduktory (2 × 1W), ktoré využijú zrejme len ľudia v kanceláriách. Namiesto nich mohol BenQ vybaviť monitor USB portom alebo čítačkou pamäťových kariet. Pri cene do 400 eur to ale nemožno výrobcovi zazlievať. BenQ v balení nezabudol pribaliť aj jeden VGA, HDMI a dokonca aj DisplayPort kábel.

Vysoké rozlíšenie a nízka spotreba
Monitor má štandardné rozlíšenie 2560 × 1440 bodov s veľkosťou bodu 0,2331. V porovnaní s rovnako veľkými monitormi s nižším rozlíšením (Full HD) nie je raster nijak viditeľný. Ultra HD rozlíšenie pri 27 palcoch vôbec nie je potrebné a ani žiadúce. Výrobca deklaruje pozorovacie uhly na úrovni 178 stupňov v oboch smeroch, v praxi tak nedochádza k žiadnym deformáciám obrazu pri zmene uhla. Navyše obrazovka má matný povrch. Horná hranica spotreby monitora je len 32 Wattov (0,5 Wattov pri pohotovostnom režime), ďalšiu energiu ale možno ušetriť pri úspornom režime.

Napriek nízkej cene bez výraznejších kompromisov
Nájsť na trhu monitor, ktorý vyhovie aj náročnejším užívateľom, no zároveň človeka neprinúti načrieť hlboko do vačku je ako hľadať ihlu v kope sena. Ponuka je síce široká, no väčšinou je potrebné ísť cestou kompromisov. Pri testovanom monitore BenQ GW2765HT je týchto kompromisov len veľmi málo. Aby výrobca splnil to, čo si predsavzal, a teda chránil oči používateľa, použil okrem iného namiesto lesklej obrazovky s antireflexnou úpravou rovno matný panel, ktorému odlesky nerobia problém. Zvýšené nároky na ergonómiu podčiarkuje nastaviteľná výška monitora, rovnako ako možnosť jeho natočenia (funkcia pivot) a niekoľko zobrazovacích režimov, ktoré majú vo výsledku šetriť zrak. Subjektívne môžeme potvrdiť, že na obraz na monitore sa aj po hodinách používania pozerá o kúsok lepšie než na u iných modelov v tejto triede. Pri cene do 399 eur je len veľmi ťažké nájsť skutočného konkurenta, obzvlášť ak zohľadníme vysoké WQHD rozlíšenie (2560 × 1440 bodov).

Pozitíva

  • matný displej
  • prepracovaná ergonómia používania
  • pozorovacie uhly
  • doplnkové funkcie na šetrenie zraku
  • množstvo podrobných nastavení
  • spracovanie
  • cena

Negatíva

  • zbytočné reproduktory
  • chýbajúce USB alebo čítačka kariet
  • komplikovanejšie ovládanie menu

Monitor na test poskytla spoločnosť BenQ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lcd #monitor #LED #Benq #GW2765HT