BenQ už predáva aj smartfóny. Sú lacné a so slušnou výbavou

Spoločnosť BenQ skúsi opäť šťastie so smarfónmi. Po nevydarenom predstavení dvoch minuloročných modelov, prichádza pred Vianocami na trh s ďalšími dvoma smartfónmi, tentokrát aj s podporou LTE a s atraktívnou cenovkou. Predávať ich bude aj na Slovensku.

27.11.2014 20:40
BenQ F5, smartfón Foto:
BenQ sa vracia na trh so smartfónmi (na obrázku model F5)
debata

K výrobe smartfónov postupne zavítalo viacero výrobcov, ktorý v tomto segmente nemali takmer žiadne skúsenosti a know-how. Aj keď konkurencia na trhu je väčšia než pred pár rokmi, preferencie spotrebiteľov sa postupne zmenili a otvorli brány aj lacným smartfónom, ktorých výbava nie je ani zďaleka podpriemerná. Agresívnu cenovú politiku nasadili predovšetkým čínski a kórejskí výrobcovia, vďaka čomu klesla priemerná cena smartfónov o desiatky percent. Dôkazom je najmä fakt, že za kvalitný smartfón už nie je nutné platiť štyristo a viac eur.

BenQ skúsi šťastie opäť. Verí najmä nízkej cene
Úspech firiem ako Huawei, Xiaomi, Lenovo a ďalších prilákal aj ďalšie firmy, ktoré spotrebitelia poznajú v inom kontexte. Posledným príkladom je taiwanský výrobca BenQ, ktorý sa pokúša vstúpiť na trh so smartfónmi už po druhýkrát. Minuloročné uvedenie smartfónov F3 a A3 mu nevyšlo podľa predstáv, na rade je reštart vo väčšom štýle a s väčším trhovým pokrytím. Nové smartfóny s Androidom 4.4 KitKat, F5 a T3, budú dostupné aj na Slovensku.

BenQ spustí predaj smartfónu F5 s cenou 199 eur Foto: BenQ
BenQ F5, smartfón, telefón BenQ spustí predaj smartfónu F5 s cenou 199 eur

Výkonnejší z dvojice, LTE model F5, používa štvorjadrový procesor Cortex-A7 s taktom 1,2 GHz, grafický výkon má na starosti čip Adreno 305. Operačná pamäť má kapacitu 1 GB, úložná kapacitu 16 GB s možnosťou rozšírenia pomocou microSD kariet o ďalších 64 GB. BenQ sa takisto vezie na vlne veľkých smartfónov a experimenty odkladá bokom. Modelu F5 dominuje 5-palcový IPS displej s rozlíšením 1280 × 720 a technológiou Low Blue Light, ktorá má údajne eliminovať škodlivé modré spektrum. Rovnakú technológiu využíva spoločnosť aj u svojho najnovšieho modelového radu u LED monitorov.

Fotoaparát od Sony a podpora LTE
Na zadnej strane telefónu sa nachádza 13-megapixelový fotoaparát s čipom od Sony a s LED diódou. Vpredu sa nachádza kamera s dvoma megapixelmi. Batéria smartfónu s hmotnosťou 125 gramov má skromnú kapacitu 2500 MAh, čo v praxi bude znamenať zrejme len priemernú až podpriemernú výdrž. Telefón by sa mal v najbližších dňoch objaviť na pultoch predajcov za cenu 199 eur.

Lacnejší model má slabší displej, no takmer rovnaké parametre
Výbavou skromnejšiemu a ešte o 50 eur lacnejšiemu telefón BenQ nevenoval toľko pozornosti. Model T3 má skromnejšiu výbavu a menší 4,5-palcový displej s rozlíšením 960 × 540 bodov. Výkonovo si však smartfón nepohoršil, jeho užívateľská pamäť má ale len štvrtinovú kapacitu. Je ju preto žiadúce už pri nákupe rozšíriť pamäťovými kartami microSD do 64 GB.

BenQ sa s modelom F3 pokúsi konkurovať výrobcom... Foto: BenQ
Ben Q T3 BenQ sa s modelom F3 pokúsi konkurovať výrobcom lacných smartfónov.

Na zadnej strane sa nachádza fotoaparát s ôsmimi megapixlami, na prednej strane kamera len s VGA rozlíšením. Aj jednoduchší smartfón, s ktorým sa BenQ pokúsi osloviť najmä mladých, má podporu sietí štvrtej generácie, chýba mu však NFC a silnejšia batéria (vstavaná batéria má kapacitu 1840 mAh).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Lenovo #telefón #Xiaomi #Huawei #Benq #F5 #T3