Epson predstavil najľahšie OLED okuliare pre rozšírenú realitu

Tretia generácia okuliarov Moverio má OLED displej na báze silikónu a výkon štvorjadrového Atomu. Na jedno nabitie však vydržia len 6 hodín. Na trhu sa objavia v októbri 2016.

27.02.2016 20:30
Epson, Moverio, rozšírená realita, virtuálna... Foto:
Epson predstavil už tretiu generáciu inteligentných okuliarov Moverio.
debata

Zažiť virtuálnu realitu na vlastnej koži dnes už nie je žiaden problém. Pomocou kartónovej škatuľky si možno svojpomocne vyrobiť stereoskopický prehliadač, ktorý užívateľa smartfónu prenesie na opačný koniec zemegule či do rušných ulíc New Yorku. Takzvaná rozšírená realita, pri ktorej človek zostáva stáť nohami pevne na zemi avšak má prístup k rozšíreným informáciám v konkrétnom čase a priestore, je stále v plienkach. Priblížiť rozšírenú realitu masám sa pokúsil aj Google, no výsledok nebol taký, ako očakával. Takpovediac pionierom je už aj spoločnosť Epson, ktorá v týchto dňoch predstavila už tretiu generáciu inteligentných okuliarov Moverio.

Bez káblov to stále nejde. Okuliare sú však kompaktnejšie a ľahšie
Aj keď okuliare Moverio prešli rozsiahlym vývojom, stále sa nezbavili káblov. Ich mozog sa neukrýva po bočniciach či za ušami nositeľa, ale v malej krabičke ukrytej v jeho vačku. S ňou sú okuliare spojené pomocou jedného kábla, vďaka čomu sú kompaktnejšie a ľahšie pri nosení. Aktuálne sú dokonca najľahšími binokulárnymi priehľadnými okuliarmi na trhu, o 72 percent ľahšími ako pôvodný model Moverio z roku 2011. Okuliare na zobrazovanie informácií využívajú špeciálny OLED displej na báze silikónu, ktorý vyvinula priamo spoločnosť Epson.

Okuliare Epson Moverio sa stále nezbavili káblov. Foto: Epson
Epson, Moverio, rozšírená realita, virtuálna realita, Okuliare Epson Moverio sa stále nezbavili káblov.

Šesťhodinová výdrž podľa Epsonu veľkoryso postačí
V externom module okuliarov sa ukrýva štvorjadrový procesor Intel Atom, ktorý poháňa Android vo verzii 5.1. Výdrž batérie nie je nijako prevratná. Pri bežnom používaní je potrebné okuliare nabíjať každých šesť hodín. Podľa Epsonu to však postačí, keďže cieľovou skupinou nie sú bežní používatelia ale špecifický okruh odborníkov vrátane lekárov, zubárov či pracovníkov cestovného ruchu, ktorí okuliare využívajú počas svojej pracovnej doby. Užívateľ okuliarov vidí a vníma prostredie pomocou čelnej kamery s piatimi megapixelmi. Na trhu by mali byť dostupné od októbra tohto roka s cenou približne 800 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #okuliare #virtuálna realita #Google Glass #Epson #Moverio #MWC 2016 #rozšírená realita