Huawei spojil sily s Leicou. Nové smartfóny majú dvojitú optiku

Huawei predstavil svoje dve nové vlajkové lode medzi smartfónmi. Modely P9 a jeho väčší brat P9 Plus sú vybavené dvoma objektívmi na zadnej strane. Číňania si na pomoc privolali známeho nemeckého výrobcu fotoaparátov Leica, ktorý smartfónom dodáva optiku.

06.04.2016 21:05
huawei p9, p9 plus, leica Foto:
Huawei predstavil dva nové smartfóny P9 a P9 Plus a spoluprácu s nemeckou Leicou.
debata

Dva objektívy na zadnej strane smartfónu nie sú žiadnou prevratnou novinkou, aj keď niektorí výrobcovia sa ich tak snažia prezentovať. Zatiaľ čo v sa v kuloároch len šepká o novom iPhone 7, ktorý by mohol byť vybavený dvoma objektívmi na zadnej strane, niektorí výrobcovia sa rozhodli konať a privlastniť si moment prekvapenia. V minulosti už smartfóny s dvoma objektívmi predstavilo niekoľko výrobcov, no nestretli sa s výraznejším ohlasom. Niektorí preto hovorili o tom, že boli skrátka príliš nadčasové a predbehli svoju dobu. V spoločnosti Huawei si zjavne myslia, že práve teraz nastal ten správny čas. Firma predstavila smartfóny P9 a P9 Plus s dvoma snímačmi na zadnej strane.

Dva snímače na zadnej strane. Jeden farebný, druhý čiernobiely
Huawei v súvislosti s uvedením nových telefónov oznámil partnerstvo so známym nemeckým výrobcom fotoaparátov Leica, ktorý sa stal dodávateľom objektívov (so svetelnosťou f/2.2). Viac než optické vlastnosti dvoch objektívov ale zaujme technológia, ktorá sa skrýva za 12 Megapixloevými snímačmi. Jeden snímač zachytáva informácie vo farebnom RGB spektre, zatiaľ čo druhý je len monochromatický. Podľa výrobcu táto kombinácia vo výsledku ponúka lepší kontrast a jasnejšie fotky s menším šumom pri snímaní v prostrední s nedostatkom svetla.

Huawei predstavil dva nové smartfóny P9 a P9... Foto: Huawei
huawei p9, p9 plus, leica Huawei predstavil dva nové smartfóny P9 a P9 Plus a spoluprácu s nemeckou Leicou.

Dva snímače tiež umožňujú meranie kontrastu a porovnávanie hĺbky ostrosti. Softvér sa dodatočne dokáže postarať aj o zmenu hĺbky ostrosti s využitím širokej clony. Užívateľ si vďaka snímkam zachyteným pod mierne odlišným uhlom môže po zachytení snímky čiastočne meniť ich zaostrenie. Fotografie je možné exportovať aj do formátu RAW a upraviť ich na počítači. Zmenu ostrenia možno použiť len v režime fotografie, pri videu dostupná nie je. Video je možné natáčať aj v 4K rozlíšení.

Vysoký výkon, lepšia batéria a nový konektor USB-C
Novinky sú zaujímavé aj po stránke technických parametrov. Menší z dvojice (model P9) je vybavený 5,2-palcovým Full HD displejom a jasom až 500cd/m2, väčší model má zas 5.5-palcový Super AMOLED displej s rovnakým rozlíšením. Rovnaký je aj procesor (Kirin 955) s ôsmimi jadrami rozdelenými do dvoch skupín s taktom 4× 2,5 GHz a 4× 1,8 GHz. Operačná pamäť má kapacitu 3 GB (P9) respektíve 4 GB (P9 a P9 Plus), užívateľská pamäť 32 až 64 gigabajtov s možnosťou rozšírenia o microSD karty. Na zadnej strane je nenápadne ukrytá aj 3D čítačka odtlačkov prstov, ktorá by mala byť oveľa presnejšia než predošlá generácia. Batériu s kapacitu 3000 mAh (P9) a 3400 mAh (P9 Plus) možno nabíjať aj zrýchlene. Smartfón už používa aj nový typ USB-C konektora. Cena za model P9 začína na 549 eurách s dostupnosťou od mája, pre drahší model cena ani dostupnosť zverejnené neboli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #Leica #P9 #P9 Plus