Test: Dron DJI Mini 2 ponúka veľa muziky za málo peňazí

Nová generácia drona DJI Mini 2 ponúka za necelých 500 eur množstvo vychytávok vrátane 4K videa a väčšieho dosahu. Lietať s ním možno vo výške až 4 kilometre.

27.08.2021 06:00
DJI Mini 2, DJI, dron Foto:
Dron DJI Mini 2 je možné zložiť a veľmi jednoducho prenášať.
debata

Z dronov sa v priebehu niekoľkých rokov stal doslova produkt pre masy. Zmenšili sa ich rozmery a pribudli mnohé inteligentné funkcie, ktoré ich udržia vo vzduchu aj vtedy, ak majiteľ nemá s ovládaním žiadne skúsenosti. Klesla takisto cena, ktorá už nutne nepresahuje tisíceurovú hranicu. Kvalitný dron s kamerou je možné kúpiť aj za polovicu tejto sumy. Stále je však hlavne o zábave a zachytení zážitkov z inej perspektívy. My sme vyskúšali DJI Mini 2, ktorého hmotnosť podliezla potrebné normy a cena neprekročila 500 eur.

Podliezol všetky normy. Majiteľ nepotrebuje pilotný preukaz

Mini 2 má doslova miniatúrne rozmery. Keďže európska regulácia hovorí jasnou rečou a bez obmedzení neumožňuje lietať s dronmi, ktorých hmotnosť presahuje 250 gramov, čínski inžinier sa s novou výzvou popasovali po svojom. V konkrétnom prípade má dron len povolených 249 gramov. Len pre porovnanie a predstavu je to len o čosi viac než hmotnosť väčšieho smartfónu. Aby takúto hmotnosť bolo možné dosiahnuť, museli sa inžinieri vysporiadať hneď s niekoľkými problémami. Tým prvým boli použité materiály. Namiesto pevnejšieho a teda aj ťažšieho plastu použili len veľmi tenkú plastovú vrstvu, ktorá je aj menej odolná.

4K kameru stabilizuje trojosý gimbal. Foto: Tomáš Švec
DJI Mini 2, DJI, dron 4K kameru stabilizuje trojosý gimbal.

Keď v rúchach dron držíte, máte pocit, že je tak veľmi krehký, že stačí neopatrné zatlačenie na niektorú z jeho strán a krycí plast praskne. Našťastie napriek subjektívnemu pocitu je dron pomerne pevný. Nič na ňom nevŕzga a ak sa vyhnete drsnejšiemu zaobchádzaniu, pravdepodobne znesie veľa. Opatrní však musíte byť pri pristávaní. Plastové vrtuľky sú takisto veľmi tenké a krehké, no v balení sa našťastie nachádzajú aj náhradné páry pre prípad kolízie vo vzduchu či na zemi.

Pri lietaní sme si museli dávať pozor najmä na vtáky, ktoré dron zaujímal natoľko, že okolo neho pravidelne krúžili. Ak by sa ho vo vzduchu dotkli, pravdepodobne by to neuniesol a zrútil sa na zem. Našťastie, takúto skúsenosť sme počas krátkeho testovania nemali.

Stabilný aj v silnejšom vetre

Prekvapivo Mini 2 nerobila problém ani stabilita počas letu, o ktorú sme mali kvôli nízkej hmotnosti najväčšie obavy. Pri väčšom vetre sa dron síce zakolísal, no dokázal sa udržať prípadne sa vrátiť na svoju pôvodnú polohu. Vďaka stabilizovanej kamere výkyvy vo vzduchu vo videu neboli takmer vôbec vidieť.

Na displeji mobilu sa zobrazuje náhľad z kamery... Foto: Tomáš Švec
DJI Mini 2, DJI, dron Na displeji mobilu sa zobrazuje náhľad z kamery drona spolu s množstvom užitočných informácií.

Ak sa dron rozhodnete kúpiť, odporúčame pozrieť ktoré pamäťové karty sú s ním kompatibilné. Nie všetky totiž rozpozná. Potrebné sú vysokorýchlostné microSD karty triedy 1. Bez karty je síce možné lietať, no fotky a videá sa uložia len v nižšom rozlíšení do mobilu. Rozdiel medzi kvalitou takto uloženej fotky a fotky na microSD karte je zásadný. Kvalita uloženej fotky (maximálne 1080p) tiež závisí od signálu. Ak sa dron nachádza vysoko, ďaleko alebo v zastavanej oblasti s horšou penetráciou signálu, fotografia v mobile nebude kvalitná. Na microSD kartu je možné okrem fotiek s 12 Megapixelmi ukladať aj videá s maximálnym rozlíšením 4K pri 30 snímkach za sekundu. Fotky a aj videá sú stabilizované vďaka 3-osému gimbalu.

S asistovaným režimom je lietanie bezpečné a jednoduché

Ako sme písali v úvode, dron dokáže ovládať naozaj ktokoľvek. Zabrániť experimentom je možné výberom režimu na ovládačke. Pri športovom režime je ovládanie plne pod kontrolou pilota, ktorý s dronom môže „stvárať“ rôzne husárske kúsky. Na druhej strane klasický režim sa postará o to, aby bol dron stabilizovaný a aby sa jeho ovládanie nevymklo spod kontroly. To okrem iného znamená, že nezaletí príliš vysoko a ďaleko a pri vybitej batérii bezpečne pristane aj bez pomoci pilota.

K ovládačke je možné jednoducho pripojiť mobil. Foto: Tomáš Švec
DJI Mini 2, DJI, dron K ovládačke je možné jednoducho pripojiť mobil.

Ovládací gamepad je veľmi robustný, ale aj prenosný. Joysticky je možné odskrutkovať a pri prenášaní ukryť do tela. Mobil sa pripája pomocou kábla, ktorý je zas ukrytý pod držiakom, do ktorého je potrebné mobil uchytiť. Mobil slúži ako ovládacie centrum, prostredníctvom ktorého vidíte všetky dôležité informácie o drone, jeho výške, rýchlosti a polohe. Takisto sa na obrazovku mobilu prenáša obraz z kamery vďaka čomu nestratíte kontakt s dronom ani v momente, keď sa kvôli vysokej výške alebo veľkej vzdialenosti stratí z dohľadu. Samotné ovládanie je veľmi jednoduché a návykové. Bez problémov ho zvládnu aj deti.

Chýba sledovanie človeka pomocou ActiveTrack

Pred lietaním je potrebné do mobilu nainštalovať aplikáciu DJI Fly, ktorá ponúka aj praktického sprievodcu pri párovaní. V aplikácii si je možné aktivovať rôzne ochranné režimy, vrátane obmedzení letu vo výške. Takisto vďaka GPS dokáže aplikácia spolu s dronom identifikovať takzvané bezletové zóny, ktorým sa následne pri lete vyhne. Príkladom je okolie jadrovej elektrárne či letiska. Ak nám niečo na drone chýbalo, bola to funkcia ActiveTrack, ktorú môžu poznať majitelia drahších modelov. Vďaka nej dokáže dron sledovať majiteľa, čo sa hodí napríklad pri natáčaní videí kde dron nasleduje pohybujúce sa auto alebo loď na mori.

Pri automatickom režime si dron stráži svoju... Foto: Tomáš Švec
DJI Mini 2, DJI, dron Pri automatickom režime si dron stráži svoju výšku.

Podľa oficiálnych špecifikácií je možné s dronom na otvorenom priestranstve lietať až do maximálnej vzdialenosti 10 kilometrov a do výšky až 4 kilometre. To sme ale z bezpečnostných dôvodov neskúšali. Aj keď dron obsahuje kameru, odporúčame s ním lietať tak, aby ste ho úplne nestratili z dohľadu. Ak sa ale rozhodnete lietať s ním aj na väčšie vzdialenosti, lokalizovať vám ho pomôže zabudované GPS. Malá vymeniteľná batéria ponúka jendorazovo až 31 minút vo vzduchu. Ak ale budete lietať vo veternom počasí s vysokou rýchlosťou (maximálne 57 km/h), skúšať s dronom rôzne triky a natáčať 4K video, počítajte s výrazne menšou výdržou, ktorá môže byť pokojne aj polovičná.

DJI Mini 2 je stabilný aj pri silnejšom vetre. Foto: Tomáš Švec
DJI Mini 2, DJI, dron DJI Mini 2 je stabilný aj pri silnejšom vetre.

Keďže v balení sa nachádza len niekoľko kusov príslušenstva, majiteľ má možnosť zakúpiť si ďalšie doplnky dodatočne. Konkrétne si môže kúpiť napríklad ochranné krytky na vrtule, ktoré zabránia ich poškodeniu pri lietaní v interiéri alebo pri strete s vtákom vo vzduchu alebo obojsmerný nabíjací rozbočovač. Do neho je možné naraz umiestniť až tri batérie, ktoré priebežne nabíja.

DJI Mini 2 – cena: 450 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • Veľký generačný posun
  • Výborný pomer ceny a parametrov
  • Podpora 4K a kvalitné zábery
  • Jednoduchosť ovládania

Negatíva:

  • Tenký plast
  • Chýbajúca funkcia ActiveTrack

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dron #DJI #Mini 2