Inovatívny Chrome OS od Google ukazuje svoju tvár

Google dodržal svoj sľub a verejnosti predstavil vlastný operačný systém Chrome OS. Bez internetu sa však nezaobíde.

23.11.2009 00:30
Google Chrome OS, operačný systém Foto:
Operačný systém Chrome OS bude situovaný do prostredia prehliadača Chrome.
debata

Keďže alternatívny operačný systém Google Chrome OS je postavený na linuxovom jadre, nemožno o ňom hovoriť ako o niečom úplne novom. Napriek tomu vykročil vlastnou cestou. Tak ako aj ďalší systém z dielní Google, mobilný Android, bude mať aj Chrome OS otvorený kód, do ktorého budú môcť vývojári ľubovolne zasahovať a pretvárať tak jeho podobu podľa vlastných aktuálnych potrieb.

S bežným pevným diskom si neporadí
Zaujímavosťou je, že operačný systém nebude možné stiahnuť a nainštalovať na ľubovolný notebook. V zozname podporovaného hardvéru by mali figurovať napríklad len často zatracované SSD disky. Možno práve Chrome OS sa stane ich vykupiteľom.

Distribučný model navyše počíta len s vybranými netbookmi (obsahujúcimi podporovaný hardvér), na ktorých bude systém už predinštalovaný. Stať by sa tak malo do jedného roka. V júli sme informovali o partnerstvách uzatvorených s veľkými hráčmi na trhu s netbookmi, medzi ktorými nechýbal Acer, Asus, HP, Lenovo alebo Toshiba. Je tak pravdepodobné, že práve títo výrobcovia budú vrámci svojej distribučnej siete ponúkať vybrané modely netbookov so systémom Chrome OS.

O Chrome OS hovorí Google ako o bezpečnom, rýchlom a jednoduchom systéme. Veď posúďte sami. Od zapnutia netbooku až po načítanie prihlasovacieho okna neubehnú viac ako tri sekundy, prepnutie do režimu spánku je takmer okamžité, rovnako ako následné prebudenie. Užívateľ sa nebude musieť starať ani o aktualizácie. Tie budú prebiehať automaticky na pozadí.

Bez internetu ani na krok
Chrome OS počíta viac-menej s permanentným prístupom k internetu, čo je samo o sebe pomerne veľkým hendikepom. Aspoň v našich končinách. Ku všetkým aplikáciám (a dátam) bude pristupovať online a užívateľ ich bude môcť ovládať cez prostredie známeho, avšak prispôsobeného, prehliadača Google Chrome.

Aby mohol užívateľ so systémom reálne pracovať, bude od neho vyžadované prihlásenie sa k svojmu Google účtu, na ktorom budú zhromaždené všetky jeho dáta. Tie sa budú priebežne synchronizovať. Z toho zároveň vyplýva možnosť pracovať s viacerými účtami v podstate bez akýchkoľvek obmedzení.

Práca s hardvérovo prítomným diskom tiež nadobudne iný rozmer. Kvôli zrýchleniu prístupu a práci sa naň budú dáta ukladať len dočasne a priebežne budú synchronizované s lokálnym serverom. V prípade náhlej straty internetového pripojenia a za predpokladu, že užívateľ sa stihol do systému už prihlásiť, budú situáciu zachraňovať aplikácie s podporou offline režimu.

Sklamaní budú aj tí, ktorí očakávajú, že na disk si uložia svoje fotky, hudbu či filmy. Na tento účel budú musieť použiť pamäťové karty, ISB kľúče či iné nosiče dát. V globále má lokálne úložisko dát nahradiť streamovaný prenos z portálov ako YouTube. Radosť z toho teda nebudú mať ani majitelia mobilných pripojení s dátovými obmedzeniami.

Google verí v úspech Chrome OS
Google Chrome OS dokazuje, že k aplikáciám a dátam je možné pristupovať aj inak ako dodnes zaužívaným spôsobom. A práve táto odlišnosť mu môže (ale aj nemusí) už o rok pomôcť pri získavaní stabilnej pozície na trhu. Okrem zdanlivo veľkého množstva nevýhod, ktoré sa ale časom vykryštalizujú, prináša inovatívny pohľad na prácu s operačným systémom.

debata chyba