Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší

Niekedy môže človek mať po prebudení pocit, že cez noc zostarol. Teraz to však dokazujú aj závery štúdie.

01.04.2024 09:27
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Podľa nej môže nepokojný spánok spôsobiť, že sa spáč ráno cíti až o desať rokov starší, napísal britský bulvárny denník Daily Mail s odvolaním sa na novo zverejnenú štúdiu.

Vedci urobili dva výskumy, aby zistili, či spánok môže ovplyvniť to, aký starý si človek pripadá.

Najprv požiadali 429 účastníkov, aby počas 30 dní zaznamenávali, ako staro sa cítia a tiež to, koľko nocí mali pocit, že sa dosť nevyspali. Analýza ukázala, že za každý deň nedostatočného spánku sa subjektívne vnímanie veku zvýšilo o 0,23 roka.

Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv
Video

Potom bolo 182 ľudí zaradených do štúdie, kde im bol obmedzený spánok. V posteli mohli počas dvoch nocí stráviť len štyri hodiny za noc. Podľa výsledkov tejto štúdie sa ľudia, ktorí boli obmedzení na spánku, cítili o 4,44 roku starší ako ľudia, ktorí strávili v posteli deväť hodín.

Tomáš Eichler Čítajte viac Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!

Štúdia tiež odhalila, že prechod od pocitu extrémnej bdelosti k pocitu extrémnej ospalosti bol v oboch štúdiách spojený s pocitom, že človek zostarol o desať rokov. Výskumníci zo Štokholmského Karolinského inštitútu publikovali svoje závery v časopise Proceedings of the Royal Society B.

"Mnoho ľudí sa cíti mladšie, než je ich kalendárny vek… Zatiaľ čo u mladších jedincov je tento jav menej častý, po tridsiatke a ďalej sa rozdiel medzi tým, koľko nám je rokov, a tým, ako starí sa cítime, stáva výraznejším, uvádza štúdia.

Nové výskumy podľa vedcov naznačujú, že spánkové návyky môžu hrať rolu v tom, ako sa človek cíti starý. „Ukazuje sa, že pocit, že sme mladší, než je náš skutočný vek, je spojený s dlhším životom, lepším duševným a fyzickým zdravím a pozitívnejšími psychickými vlastnosťami,“ uvádza štúdia.

Výsledky podľa vedcov „ukazujú, že spánok a ospalosť hrajú zásadnú úlohu pri utváraní nášho pocitu veku“ a že „naše vnímanie veku je pozoruhodne tvárne“. V závere štúdie autori uvádzajú, že dostatočný spánok je pravdepodobne kľúčový faktorom v tom, ako si udržať pocit mladosti.

spánok Čítajte viac Prieskum: Slovákom komplikujú spánok mobily, počítače a televízia
5 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok