Tinder začína overovať vek používateľov cez fotku pasu alebo vodičského preukazu

Populárna online zoznamka spustila vo Veľkej Británii, Spojených štátoch, Brazílii a Mexiku systém overovania veku svojich používateľov. Údaje z pasu alebo vodičáku bude porovnávať s krátkym videom.

22.02.2024 08:00
Tinder, Matchmaker, zoznamka, Foto:
Ilustračné foto
debata

V prostredí online zoznamiek je veľmi ľahké naraziť na podvodníkov, ktorí kradnú identitu a vydávajú sa za niekoho iného. Rovnako bežné je, ak používatelia zavádzajú o svojom veku. Tomu má zabrániť nový bezpečnostný prvok, ktorý v testovacej prevádzke ako prvá zaviedla obľúbená zoznamka Tinder. Služba, ktorá má milióny používateľov po celom svete spúšťa vo Veľkej Británii, Spojených štátoch, Brazílii a Mexiku pilotný projekt overovania identity prostredníctvom pasu, občianskeho alebo vodičského preukazu. Preukaz totožnosti následne porovná s krátkym videom, ktoré používateľ musí do aplikácie nahrať. Ktokoľvek, kto sa do projektu dobrovoľného overovania veku zapojí, získa malý odznak vedľa svojej profilovej fotografie, ktorý má potvrdzovať, že o svojom veku neklamal.

Tinder takýmto spôsobom reaguje na nárast takzvaného celého spektra podvodov s identitou vrátane fenoménu “catfišingu,” pri ktorom sa podvodník cez falošný profil snaží manipulovať so svojou obeťou. Jeho cieľom môže byť vytvorenie romantického vzťahu, vydieranie či získanie osobných informácií. Online zoznamke sa overovanie profilov osvedčilo už v Austrálii a na Novom Zélande, kde rovnaký systém spustila v minulom roku. Uviedla tiež, že používatelia, ktorí na overenie veku pristúpili, mali až o 67 percent vyššiu šancu na nájdenie potencionálneho partnera v porovnaní s neoverenými používateľmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #online zoznamka #overenie identity #Tinder #overovanie veku