Čakali ste na elektromobil Apple? Nedočkáte sa. Firma utajený projekt po desiatich rokoch ukončila

Desať rokov intenzívneho vývoja a stovky miliónov investovaných dolárov. Apple sa vzdal plánov vyvinúť vlastný elektromobil.

01.03.2024 08:50
Apple CarPlay 2024
Ilustračné foto
debata

Elektromobil od Apple pripomínal Schrödingerovu mačku. Všetci o ňom tak nejak tušili, no nikto nevedel, či naozaj existuje aspoň na papieri, a či niekedy uzrie svetlo sveta. Apple napokon priznal, že na vývoji vlastného elektromobilu intenzívne pracoval posledných desať rokov. Tí, ktorí firmu poznajú, vedia, že jej inžinieri trpia perfekcionizmom. Ak produkt nie je dosť dobrý, na trh ho skrátka neuvedú. Podobný osud postihol aj automobil, familiárne nazývaný Apple Car. Ani po dekáde vývoja, rôznych akvizíciách a stámiliónových investíciách sa firme nepodarilo vyvinúť elektromobil, ktorý by mal potenciál ohroziť pozíciu americkej Tesly.

Podľa agentúry Bloomberg firma v utorok 27. februára oznámila zhruba dvom tisíckam zamestnancov, ktorí na vývoji elektromobilu pracovali, že projekt ukončuje s okamžitou platnosťou. Apple o svojom rozhodnutí verejnosť neinformoval. Informácie zahraničným médiám poskytli zamestnanci, ktorí nechcú byť menovaní. Otáznikom teraz zostáva budúcnosť týchto zamestnancov. Apple sa údajne rozhodol časť z nich presunúť do iných projektov v oblasti vývoja umelej inteligencie a hardvéru, a druhú časť zas prepustiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #elektromobil #automobil #Apple Car