Notebook s priehľadným displejom. Takto si Lenovo predstavuje budúcnosť

Lenovo na veľtrhu MWS v Barcelone predstavilo funkčný prototyp notebooku s úplne priehľadným displejom. ThinkBook má 17,3-palcový MicroLED displej bez okrajov a priehľadnú oblasť klávesnice.

03.03.2024 08:00
Lenovo, ThinkBook, notebok, Foto:
Koncept notebooku Lenovo ThinkBook s priehľadným displejom.
debata

Ako ste si pred desiatimi rokmi predstavovali, že raz budú vyzerať notebooky? Boli by vo vašich predstavách ľahšie, menšie a s väčšou výdržou na batériu? Alebo vaša fantázia siahala až tak ďaleko, že ste si predstavovali notebook s ohybným či priehľadným displejom? Lenovo časť z týchto predstáv zhmotnilo do funkčného prototypu notebooku ThinkBook s úplne priehľadným displejom. Ako je to možné a na čo je to dobré? Lenovo zatiaľ nepotvrdilo, že notebook chce masovo vyrábať. Čínska firma mala skôr potrebu demonštrovať, čoho je schopná a kde sú súčasné technologické limity.

ThinkBook má až 17,3-palcový priehľadný Micro-LED displej s obrazovkou bez okrajov, priehľadnou plochou virtuálnej klávesnice a zdanlivo plávajúcim dizajnom podložky. Dokonca aj vysoký kontrast a jas na úrovni 1000 nitov by bol ohurujúci, nebyť skutočnosti, že v súčasnej podobe ho nie je možné meniť. Notebook tak svieti silným jasom vo dne aj v noci. Logicky, kvôli transparentnému sklu to inak ani nejde. Keby bol jas príliš nízky, nebolo by možné vidieť položky zobrazené na displeji. Videá však ani pri vysokom jase na takomto notebooku pozerať asi nebudete chcieť. Lenovo ale tvrdí, že je to len začiatok. “Táto technológia ponúka viac možností do budúcnosti s ďalšou optimalizáciou kvality obrazu, odolnosti a nastaviteľnej priepustnosti obrazu na zabezpečenie väčšieho súkromia alebo naopak väčšej priehľadnosti pre jednoduchú interakciu s objektmi z reálneho sveta,” uvádza firma.

Použitá virtuálna klávesnica nemusí takisto vyhovovať každému. Napookon, Lenovo si ju už vyskúšalo v Yoga Booku pred niekoľkými rokmi. Ak zrovna nepatríte medzi tých, ktorí píšu bez problémov a bezchybne desiatimi prstami, pri stláčaní kláves, ktoré nie sú fyzicky ohraničené budete škrípať zubami. Ako koncept je to však veľmi zaujímavé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #laptop #ThinkBook #MWC 2024