Prvý pacient s čipom od Neuralinku dokáže myšlienkami ovládať kurzor, pochválil sa Musk

Prvý pacient, ktorému spoločnosť Neuralink implantovala mozgový čip, teraz dokáže svojimi myšlienkami hýbať kurzorom myši na obrazovke, povedal v noci na utorok zakladateľ projektu Elon Musk. Podľa neho sa zdá, že sa prvý účastník klinickej štúdie po zavedení čipu do mozgu úplne zotavil. O vyjadrení informovala agentúra Reuters.

20.02.2024 14:55
neuralink, čip mozgový Foto:
debata (31)

Neuralink vlani dostal od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) súhlas na prvú klinickú štúdiu na ľuďoch a na konci januára Musk oznámil, že firma implantovala čip prvému človeku. Zaradila sa tým k viacerým ďalším projektom, ktorým sa v uplynulých rokoch takýto zákrok podaril.

„Pokrok je dobrý a zdá sa, že pacient sa plne zotavil,“ povedal v pondelok Musk v rozhovore vysielanom na jeho sociálnej sieti X. „Pacient je schopný hýbať s myšou po obrazovke len svojím myslením,“ pokračoval.

Neuralink, mikročip, implantát Čítajte viac Muskova firma Neuralink implantovala mozgový čip prvému človeku

Spoločnosť Neuralink sa rovnako ako pri januárovom oznámení k veci ihneď nevyjadrila. Musk uviedol, že ďalším cieľom klinickej štúdie je teraz vykonať prostredníctvom implantátu čo najviac kliknutí myší.

Neuralink svoj mozgový čip o veľkosti mince vyvinul v roku 2022, známy je tiež ako implantát rozhrania mozog-počítač (BCI). Zariadenie, ktoré bolo testované na zvieratách, podľa spoločnosti umožňuje zaznamenávať a bezdrôtovo prenášať mozgové signály do aplikácie, ktorá dekóduje, ako sa človek mieni pohybovať. Dlhodobým cieľom je pritom napríklad umožniť ľuďom s kvadruplegiou, čiže ochrnutím všetkých štyroch končatín, ovládať zariadenie myšlienkami.

Na tomto koncepte neurovedci pracujú po desaťročia. Už v roku 2004 voperovali americkí vedci zo spoločnosti Cyberkinetics mladému Američanovi do mozgu čip, s pomocou ktorého ovládal e-mail a hral počítačové hry. Vlani zase skupina švajčiarskych vedcov oznámila, že ich systém zahŕňajúci mozgové implantáty pomáha ochrnutému mužovi chodiť.

mozog, hologram Čítajte aj Mozgový čip umožní ochrnutým ľuďom hýbať sa a komunikovať
31 debata chyba
Viac na túto tému: #čip #Elon Musk #Neuralink #mozgový implantát #mozgový čip