Raketa firmy SpaceX so štvorčlennou posádkou odštartovala k ISS

Raketa americkej spoločnosti SpaceX s troma americkými astronautmi a ruským kozmonautom odštartovala v noci na pondelok k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

04.03.2024 06:40
SpaceX Foto: ,
Raketa americkej spoločnosti SpaceX s troma americkými astronautmi a ruským kozmonautom odštartovala v noci na pondelok k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).
debata

Nosná raketa Falcon vzlietla z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride o 22.53 h miestneho času (4.53 SEČ). Na jej palube sú traja astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová a kozmonaut ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Alexandr Grebenkin.

Posádka by sa mala dostať k ISS v utorok, na stanici nahradí astronautov z USA, Dánska, Japonska a Ruska.

Štart rakety Falcon sa mal pôvodne uskutočniť 1. marca, no bol odložený pre nepriaznivé počasie. V nedeľu večer takmer došlo k ďalšiemu odkladu, keďže v tesnení kapsule firmy SpaceX bola nájdená malá trhlina, ktorá však nakoniec misiu Crew-8 neohrozila.

Nova-C, Intuitive Machines, raketa, IM-1 Čítajte viac Z Floridy k Mesiacu zamieril modul Odysseus, pokúsi sa o prvé súkromné pristátie

Posádka strávi na ISS približne šesť mesiacov. Bude tam vykonávať rôzne experimenty vrátane použitia kmeňových buniek na vytvorenie organoidov – umelo pestovaných más buniek pripomínajúcich orgány – na štúdium degeneratívnych chorôb, pričom využije prostredie mikrogravitácie na umožnenie trojrozmerného rastu buniek, ktorý na Zemi nie je možný.

USA Florida NASA raketa SpaceX Falcon 9 satelit PACE štart Čítajte viac NASA vypustila satelit, ktorý bude skúmať oceány a otepľujúcu sa atmosféru Zeme

Po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 zostáva vesmír ojedinelou oblasťou spolupráce medzi Spojenými štátmi a Ruskom.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #SpaceX #Falcon