Vedci sa vraj priblížili k magnetickej neviditeľnosti

Medzinárodný vedecký tím vytvoril reálnu koncepciu, ako odtieniť magnetické pole predmetov, aby nebola detekčnými prístrojmi zistiteľná.

26.09.2011 19:00
letisko, skener, detektor Foto:
Nová technológia by dokázala eliminovať funkčnosť bezpečnostných rámov na letiskách založených na magnetickom odhaľovaní kovov.
debata

Tento „plášť neviditeľnosti“ pre magnetické pole majú tvoriť takzvané metamateriály, schopné viesť elektromagnetické vlny spôsobom, akým to prírodné materiály nevedia. A pretože svetlo a magnetizmus sú len dve stránky rovnakej fyzikálnej sily, znamenal by ich objav významný pokrok k dosiahnutiu neviditeľnosti, napísala na svojich stránkach britská BBC s odvolaním sa na odborný magazín New Journal of Physics.

Tím Alvara Sancheza už pracuje na výrobe funkčného modelu „antimagnetu“, ktorý by v praxi napríklad osobám s kardiostimu­látorom umožnil absolvovať vyšetrenie na skeneri magnetickej rezonancie.
Ešte väčšie možnosti sa však ponúkajú v obrannej a bezpečnostnej oblasti. Napríklad ponorkám by technológia umožnila preplávať okolo magnetických mín, ktoré by jej prítomnosť vôbec nerozoznal. Rovnaká technológia by však tiež dokázala eliminovať funkčnosť bezpečnostných rámov na letiskách založených na magnetickom odhaľovaní kovov.

„Príliš veľká časť našej bezpečnosti spočíva na detektoroch kovov, pracujúcich na báze magnetických signálov. Myslím, že oficiálne miesta by sa nad tým mali začať zamýšľať,“ uviedol Sanchez.
Myšlienka magnetickej neviditeľnosti spočíva v tom, že magneticky zistiteľný predmet bude pokrytý vrstvou supravodivého materiálu, cez ktorý bude položená vrstva metamateriálu; to dohromady by úplne eliminovalo magnetické pole, či už prichádzajúce zvonku k predmetu alebo aj samotným predmetom vydávané. Reakcia na magnetické pole by sa potom regulovala hrúbkou vrstvy „plášťa neviditeľnosti“.

Vytvoriť „čarovný plášť v štýle Harryho Pottera“, ktorý by odklonil svetlo okolo svojho nositeľa a spojil ho zase za ním, sa vedci pokúšajú už dlho. Doterajšie experimenty ale ukázali, že to do určitej miery funguje len pri drobných predmetoch a len pri obmedzenej škále frekvencií. Zapojenie metamateriálov z výskumu magnetického poľa ale môže predstavovať určitý prelom, pretože svetlo a magnetizmus sú len dve stránky rovnakej fyzikálnej sily, cituje BBC autora správy z magazínu NJP Alvara Sancheza.

„Nápad je osviežujúcim rozšírením teoretických myšlienok z doterajšieho výskumu,“ komentoval návrh Ortwin Hess, špecialista na metamateriály Kráľovskej univerzity v Londýne. „Ukazuje to spôsob, ako celú schému priblížiť praxi tým, že sa zjednoduší,“ dodal. Na rozdiel od doterajších teórií by táto metóda dokázala doplnením obyčajnej supravodivej vrstvy eliminovať magnetické pole ukryté v tomto „plášti neviditeľnosti“.

debata chyba