Tip: Využívate QR kódy?

So záhadným čiernobielym štvorcom so zašifrovanými informáciami sa stretol pravdepodobne každý. Je na bilbordoch, na škatuliach od produktov, v obchodoch, na internete. Viete na čo takzvané QR kódy slúžia?

15.05.2012 07:00
QR kód, čiarový kód, BAR kód Foto:
S QR kódmi sa budeme stretávať čoraz častejšie (skúste dešifrovať text v priloženom QR kóde)
debata (4)

Pre niekoho sú QR kódy obyčajnými nástupcami čiarových kódov, ktoré sú umiestnené na každom balenom tovare. Nie je tomu celkom tak. Systém Quick Response kódov vytvorila v roku 1994 pobočka japonskej automobilky Toyota pre lepšiu a podrobnejšiu evidenciu vozidiel vo výrobe. Čiernobiely obrazec totiž dokázal ponúknuť viac než len bežné vertikálne čiary, v ktorých bolo zakódované evidenčné číslo produktu a cena, to všetko na maximálne 20 alfanumerických znakov.

QR kódom, ktoré dokážu pojať viac než 4000 alfanume­rických znakov, čoskoro prišli na chuť mnohé veľké firmy, ktoré ich začali masovo používať, v podstate od príchodu prvých mobilných telefónov so vstavaným fotoaparátom. Spotrebiteľom totiž dokázali jednorazovo sprostredkovať omnoho viac informácií než im ponúkala celostránková reklamná plocha v tlačených médiách. Prostredníctvom kódov môžu firmy užívateľov odkazovať na internetové stránky, zaujímavé odkazy a videá, poskytnúť im kontakt a množstvo ďalších nepreberných informácií.

Čítačka kódov priamo v mobile
Ako sme spomínali v predošlom odstavci, QR kódy zažili expanziu s príchodom telefónov s fotoaparátom. Práve fotoaparát totiž plní najdôležitejšiu úlohu – sníma kód, ktorý je s pomocou špeciálneho softvéru dešifrovaný a následne premenený na čitateľný výstup. V prípade odkazov môže užívateľa automaticky presmerovať na príslušnú stránku, video či pripojiť k fanúšikom na sociálnej sieti. Výber softvéru je už na samotnom užívateľovi. Na dnes už bežných platformách, akými sú Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry či Symbian, je podobných aplikácií veľké množstvo. Niektorí výrobcovia do systému čítačku automaticky predinštalujú, nie je preto nutné hľadať náhradu.

Tip: Ak vlastníte smartfón s Androidom, skúste napríklad aplikáciu QR Droid. Majitelia iPhonu možno ocenia, na používanie jednoduchý, QRReader. Pre Windows Phone je určený obdobný QR Code Reader.

Nie všetky QR kódy sú nápomocné
Nakoľko QR kódy umožňujú softvérovým čítačkám priamo spúšťať „zakódované“ príkazy, môže sa stať, že neinformovaný užívateľ naletí podvodníkom. Nemá preto zmysel za každú cenu čítať každý QR kód, ktorý niekde uvidíte. Obzvlášť veľký pozor si treba dávať na kódy, ktoré nemajú popis, nie sú bližšie spojené s konkrétnou spoločnosťou či nemajú známeho autora. Mohlo by sa totiž stať, že po načítaní by umožnili tretej strane pristupovať k citlivým dátam uloženým k telefóne, samovoľne odosielať SMS správy alebo uskutočňovať hovory na prémiové čísla.

Vlastný QR kód môže mať každý
Tvorba QR kódu nie je žiadna veda. Na internete dnes už existuje množstvo nástrojov, ktoré umožňujú vytvoriť si vlastný kód, ktorý obsahuje vizitku, pozdrav pre vyvolenú osobu, schôdzku v kalendári, geografickú polohu, SMS správu alebo odkaz na internetovú stránku.

Tip: QR kódy možno využiť aj v domácnosti. Napríklad na škatule s náradím. Stačí do kódu zašifrovať obsah toho ktorého balenia a po zosnímaní telefónom získate prehľad bez toho, aby ste museli balík pracne prehľadávať.

4 debata chyba