Africkým deťom vyrábajú okuliare za dolár, ženám vložky z papyrusu

Netradičné inovácie sprístupňujú obyvateľom subsaharskej Afriky lepšie podmienky pre život.

02.11.2013 21:00
csm 05 One Dollar Glasses 09 e2d5459271 Foto:
Okuliare OneDollarGlasses majú jednoduchý tvar, ktorý je možné prispôsobiť kontúram tváre ich nositeľa.
debata (4)

Subsaharská Afrika je zrejme najčastejším cieľom humanitárnej pomoci na svete. Obyvateľov väčšiny krajín tretieho sveta trápi nie len nedostupnosť elektriny ale aj prísun čistej vody a mnohých iných potrieb, ktoré sú vo vyspelom svete samozrejmé. Pre mnohé ambiciózne firmy je práve Afrika kontinentom, ponúkajúcim veľké výzvy a vyžadujúcim nové a nekonvenčné nápady. Do medzinárodnej súťaže Siemens Stiftung – empowering people Award sa zapojilo 800 projektov, z ktorých odborná komisia vybrala 23 najzaujíma­vejších a svojim spôsobom aj najinovatívnejších.

Okuliare za osemdesiat centov pre každého
Celkové prvé miesto získal projekt OneDollarGlasses (okuliare za dolár) od rovnomennej nemeckej spoločnosti, ktorý prinavracia ostré videnie obyvateľom šiestich afrických krajín (Burkina Faso, Etiópia, Keňa, Rwanda, Tanzánia, Uganda). Projekt sa zameral na výrobu extrémne lacných okuliarov s dioptrickými sklami, ktorých výroba stojí približne 80 centov.

Výroba lacných okuliarov je nenáročná. Zaberie... Foto: EinDollarBrille/Siemens Stiftung
OneDollaGlasses, okuliare za dolár Výroba lacných okuliarov je nenáročná. Zaberie len 15 minút.

Ich výrobu zvládne miestny vyškolený pracovník v priebehu 15 minút vrátane osadenia páru skiel. Rám okuliarov je vyrobený z ľahkého, ohybného a hypoalergénneho kovového drôtu s hrúbkou 1 mm, ktorý je ohýbaný priamo na mieru.

Vďaka projektu OneDollarGlasses môžu obyvatelia... Foto: EinDollarBrille/Siemens Stiftung
OneDollaGlasses, okuliare za dolár Vďaka projektu OneDollarGlasses môžu obyvatelia šiestich afrických krajín získať okuliare na mieru za menej ako jeden dolár.

Nerozbitné plastové šošovky so stredovým centrovaním sú následne osadené do rámu. Okuliare je vďaka ich veľmi nízkej hmotnosti možné nosiť bez gumených nosníkov.

Hygienické vložky je možné vyrobiť z papyrusu a papiera
Druhé miesto porota prisúdila hygienickým vložkám MakaPads vyrobených z papyrusu a recyklovaného papiera. Prirodzená absorbčná schopnosť oboch materiálov má zaručiť ich vysokú saciu schopnosť a možnosť použitia jednej vložky počas 8 až 10 hodín. Sieťová deliaca vrstva z hypoalergénneho materiálu má zabezpečiť, že udržanie vlhkosti vo vnútri vložky. Výroba hygienických vložiek MakaPads je jednoduchá, ekologická a finančne nenáročná.

Problematickú hygienu pre ženy v čase... Foto: Technology for Tomorrow Limited/Siemens Stiftung
vložky MakaPads Problematickú hygienu pre ženy v čase menštruácie majú pomôcť vyriešiť hygienické vložky MakaPads vyrobené z recyklovaného papiera a papyrusu.

Vysušené a rozdrvené papyrusové vlákna sú zmiešané s recyklovaným papierom a vodou, vďaka čomu vznikne akási tuhá pasta, ktorá je neskôr vysušená na slnku, mechanicky zmäkčená a orezaná na časti, ktoré slúžia ako absorbčná časť vložky. Vložky sú následne ošetrené ultrafialovým žiarením, ktoré má za úlohu zničiť baktérie a mikróby. Výrobca z Ugandy v súvislosti s ich výrobou hovorí o minimálnej uhlíkovej stope a nízkej energetickej náročnosti pri výrobnom procese.

Sťažený prístup k pitnej vode vyrieši špeciálne zariadenie
Veľmi jednoduché, no zároveň maximálne účelové zariadenie zvané Jompy Water Boiler, ktorému porota udelila tretie miesto, slúži na čistenie a zohrievanie vody. Kovové zariadenie špirálovitého tvaru je umiestnené medzi ohnisko a nádobu na varenie, pričom do neho priteká voda z niekoľko litrového rezervoára.

Prístup k zdravotne nezávadnej vode je v... Foto: Celsius Global Solutions/Siemens Stiftung
Jompy Water Boiler, čistenie vody Prístup k zdravotne nezávadnej vode je v mnohých regiónoch Afriky problematický. Problém má vyriešiť zariadenie Jompy Water Boiler.

Špirálovitý tvar zabezpečuje, že sa voda nad plameňom ohreje dostatočne na to, aby zabila 98-percent baktérií a mohla byť tak použitá na varenie, kúpanie či pitie. Za minútu je možné takýmto spôsobom odfiltrovať približne liter vody rovnako efektívne ako chemické čistiace tablety, ktorých zaobstaranie je však pre väčšinu obyvateľov príliš nákladné. Jompy Water Boiler je prioritne určený pre Indiu, Keňu a Ugandu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Siemens Stiftung #Empowering People Award