Nábytok z Ikey bude elektroniku nabíjať už aj bezdrôtovo

Ikea predstavila nový nábytok radu Home Smart, ktorý bude obsahovať technológiu pre bezdrôtové nabíjanie spotrebičov vrátane smartfónov. Používať bude štandard Qi, ktorý podporuje aj aktuálna vlajková loď Samsungu, smartfón Galaxy S6.

04.03.2015 07:00
Ikea, home smart, bezdrôtové nabíjanie Foto:
Ikea bude na vybraných trhoch od apríla ponúkať aj nábytok s podporou bezdrôtového nabíjania elektroniky.
debata

Švédska nábytkárska firma Ikea sa rozhodla kráčať s dobou. Na veľtrhu MWC (Mobile World Congress) predstavila plán, ako domácnosti odbremeniť od množstva nabíjacích káblov k mobilným zariadeniam. Bezdrôtové nabíjanie integruje priamo do nábytku a doplnkov pre domácnosť v rámci nového produktového radu Home Smart. Mobilné telefóny tak bude možné nabíjať napríklad na stolných lampách, podložkách či nočných stolíkoch, ktorých cena by ale nemala byť výrazne vyššia než u bežného nábytku.

Štandardne bude možné nabíjať len niektoré telefóny
Ikea bude pre bezdrôtové indukčné nabíjanie používať štandard Qi, ktorý je jedným najrozšírenejších nabíjacích štandardov tohto typu. Podporujú ho najväčší výrobcovia spotrebnej elektroniky ako je Asus, HTC, LG Electronics, Huawei, Motorola Mobility, Nokia, Sony alebo Samsung. Práve kórejský Samsung v týchto dňoch predstavil na veľtrhu MWC svoju najnovšiu vlajkovú loď, smartfóny Galaxy S6 a S6 edge, ktorá podporuje bezdrôtové nabíjanie štandardu Qi a PMA.

Nakoľko v súčasnosti je na trhu len približne 80 modelov smartfónov, ktoré je možné bezdrôtové nabíjať, Ikea bude vo svojich obchodných domoch takisto predávať rôzne obaly a kryty aj pre niektoré nekompatibiilné telefóny, vrátane krytov pre iPhone. Apple, ktorý bezdrôtové nabíjanie u svojich zariadení natívne nepodporuje, pravdepodobne vyčkáva, kým sa trh zjednotí, respektíve zo súboja niekoľkých štandardov vzíde jeden víťaz. Konzorciu Wireless Power Consortium, ktoré stojí za rozvojom štandardu Qi, a na ktorého čele sú spoločnosti Belkin, Motorola, Panasonic a Sony v súčasnosti konkuruje organizácia Power Matters Alliance (PMA) s firmami Starbucks, Duracell Powermat, Huawei a Lenovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #Qi #bezdrôtové nabíjanie #Home Smart