Letovým dispečerom už pomáhajú systémy, ktoré vidia lietadlá aj v tme

Letoví dispečeri vďaka novým technológiám už nemusia sedieť v riadiacej veži či vo vyhradenom areáli letiska. Riadiť leteckú prevádzku môžu aj z desiatky kilometrov vzdialeného miesta. Pomôžu im pri tom sofistikované systémy, ktoré zachytia lietadlá v akýchkoľvek podmienkach.

24.09.2015 14:30
letisko, departure, odlety, letisková kontrola,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Práca leteckého dispečera je mimoriadne náročná a vyžaduje si nie len vysokú kvalifikáciu ale aj odolnosť voči stresu a schopnosť zvládať viacero úloh naraz pri maximálnej koncentrácii. Dispečer, alebo odborne riadiaci leteckej prevádzky, by mal mať dokonalý prehľad o tom, čo sa deje vo vzduchu. Zjednodušene povedané, jeho hlavnou úlohou je koordinovať, aby lietadlá mali medzi sebou dostatočný rozostup, odlietali a prilietali v stanovenom čase a na sledovanom území dodržiavali letový plán. Špekulácie o tom, že letových dispečerov by mohli v blízkej budúcnosti nahradiť počítače, sa objavujú čoraz častejšie. Viaceré menšie či väčšie letiská dokazujú, že táto predstava nie je utópiou.

Vďaka kamerám a senzorom systém zachytí lietadlá aj v hustej hmle
Externý riadiaci systém v nedávnej dobe zaviedlo napríklad malé americké letisko Leesburg Executive Airport v štáte Virginia. Rovnaký poloautomatický systém riadenia leteckej prevádzky používa aj švédske letisko Ornskoldsvik. Jeho súčasťou je štrnásť kamier a ďalších senzorov, ktoré dokážu zachytiť lietadlá prakticky v akomkoľvek počasí, vrátane hmly alebo hustého dažďa. Pokročilé systémy síce stále využívajú bežní leteckí dispečeri, no s tým rozdielom, že už nemusia sedieť priamo v riadiacej veži, ale pokojne v niekoľko desiatok kilometrov vzdialenej kancelárii.

Hovorca švédskej spoločnosti Saab, ktorá je dodávateľom spomínaných technológií, tvrdí, že pokročilé systémy sú spoľahlivejšie než ľudia. “Kamery a senzory dokážu zachytiť lietadlo v akýchkoľvek podmienkach – v hmle, daždi či dokonca v tme. Sú oveľa lepšie než ľudské oko,” uviedol pre server BBC. Spoločnosť údajne rokuje s viacerými veľkými letiskami, ktoré by mohli technológie využívať ako záložné systémy pre riadenie leteckej prevádzky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #letový dispečeri #letový dispečing #letecká prevádzka