Skladateľný dron od DJI sa sám vyhne prekážkam

Čínsky výrobca DJI predstavil skladateľný dron, ktorý sa zmestí aj do ruksaku. Vybavený je technológiu, ktorá mu umožní vyhnúť sa prekážkam.

02.10.2016 12:45
DJI, Mavic Pro, dron, Foto:
Čínsky výrobca DJI predstavil skladací dron Mavic Pro, ktorý má v zloženom stave rozmery väčšej plastovej fľaše.
debata

Drony môžu byť skvelým doplnkom pre tých, ktorí si plánujú svoje zážitky na cestách okolo sveta obohatiť aj o zábery zo vzduchu. Jediným problémom sú ich rozmery, ktoré jednoduché prenášanie znemožňujú alebo aspoň prinajmenšom komplikujú. Tomu by mohol byť koniec vďaka novej generácii dronov, ktoré už bude možné aj poskladať. Po tom, čo pred niekoľkými dňami GoPro predstavilo vlastný skladateľný dron prichádza s podobnou novinkou aj najobľúbenejší výrobca dronov DJI. Čínska firma je tak ďalším výrobcom, ktorý naznačil, kam sa bude uberať vývoj diaľkovo ovládaných helikoptér. Ako upozornil server BBC, DJI už má nejaký čas vo svojej ponuke veľkú skladateľnú oktoptéru, ktorá je ale určená pre profesionálov.

Prekážky zaznamená na vzdialenosť 15 metrov a vyhne sa im

Novinka s označením Mavic Pro je v súčasnosti najkompaktnejším dronom DJI. Napriek svojim malým rozmerom má takmer identické funkcie a prvky ako dvojnásobne väčší model Phantom. Vybavený je dvoma senzormi, ktoré sledujú prípadné prekážky a umožnia dronu sa im vyhnúť. Na nebezpečné priblíženie sa k objekom upozorní užívateľa aj diaľkový ovládač, ktorý zavibruje. Antikolízny systém dokáže zaznamenať prekážky na vzdialenosť 15 metrov pri letovej rýchlosti do 36 kilometrov za hodinu. Ďalšie senzory zas majú za úlohu sledovať terén .

Oproti novinke od GoPro má Mavic Pro navrch

Mavic Pro môže pri lete dosiahnuť maximálnu rýchlosť takmer 65 kilometrov, ovládať ho je možné až zo vzdialenosti sedem kilometorv počas maximálne 27 minútového letu. Vo všetkých vlastnostiach prekonáva dron Karma od GoPro, ktorý je o 8 km/h pomalší, má o kilometer kratší dosah a vo vzduchu sa udrží o 7 minút kratšie. Cena za Mavic Pro je pomerne vysoká. Výrobca si zaň v polke októbra vypýta približne 1150 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dron #bezpilotná helikoptéra #GoPro #DJI #Mavic Pro