Vedci vraj majú kovový vodík

Bezstratový prenos elektrickej energie, superrýchle počítače, levitujúce vysokorýchlostné vlaky či výpravy do vzdialeného kozmu. To všetko by bolo možné, ak by sa podarilo vyvinúť supravodivý materiál fungujúci aj pri "izbovej" teplote.

13.02.2017 14:00
kovový vodík, elektrina, supervodivé materiály Foto:
Supravodivé materiály stabilné pri bežnej teplote a tlaku by priniesli revolúciu do všetkého, čo sa týka elektriny, počnúc bezstratovými rozvodnými sieťami.
debata (8)

A vlastne všetky zariadenia, čo fungujú na elektrinu, by sa v takom prípade dočkali revolúcie. Na to je však potrebné potvrdiť, že americkým vedcom z Harvardovej univerzity sa skutočne podarilo vyrobiť kovový vodík. Išlo by o materiál, ktorý by bol supravodivý nielen pri extrémne nízkych teplotách blízkych absolútnej nule, ale aj v bežnom svete.

Isaac Silvera a Ranga Dias tvrdia, že sa im v laboratórnych podmienkach podarilo vyrobiť drobné množstvo kovového vodíka. Momentálne je ho vidieť len cez dva diamanty, ktoré použili na vytvorenie enormného tlaku na klasický skvapalnený vodík. U seba v laboratóriu tak majú jednoznačne najvzácnejší a najdrahší materiál na planéte. „Je to svätý grál vysokotlakovej fyziky,“ povedal Dias, spoluautor štúdie zverejnenej v žurnále Science. Z kovového vodíka pri premene na kvapalný alebo plynný stav by sa uvoľňovalo obrovské množstvo energie, čo by sa dalo využiť na už spomínané ďaleké vesmírne lety, alebo ako nový čistý zdroj elektrickej energie.

Veľká skúška však vedcov ešte len čaká. Musia zistiť, aký stabilný je vodíkový kov vystavený normálnemu tlaku a teplote. V najbližších týždňoch plánujú tlak zmierniť. Postupne tak zistia, či tento supravodič zostane kovom aj za normálnych okolností. Vedecká komunita ostáva voči tomu značne skeptická.

„Jedinou indikáciou toho, že sa vo vnútri diamantovej tlakovej komôrky nachádzal kov, bola zmena odrazivosti svetelných lúčov. Vzhľadom na nedostatok údajov o vlastnostiach materiálov pri použitej kombinácii veľmi vysokého tlaku (5 miliónov atmosfér) a nízkych teplôt však mohlo ľahko dôjsť aj k chybnej interpretácii pozorovaných úkazov. Nepochyboval by som o vzniku kovovej fázy, ak by autori prezentovali meranie elektrickej vodivosti a jej závislosti od teploty. To by dalo aj odpoveď na otázku, či je materiál v súlade s teoretickými predpoveďami naozaj supravodivý,“ hovorí Fedor Gömöry z Elektrotechnic­kého ústavu Slovenskej akadémie vied.

„Z hľadiska praktického využitia je podstatné, či sa nájde postup, ako vodík v kovovom stave udržať aj po uvoľnení tlaku a zvýšení teploty. Ak by sa to podarilo, a zachoval by si supravodivé vlastnosti aj pri izbovej teplote, čakala by nás naozaj revolúcia v elektroener­getike,“ dodal Gömöry.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #spotrebiče #americkí vedci #elektrická energia #kovový vodík