Tip: Horúčava neprospieva ani elektronike

Horúce letné dni trápia nie len ľudí ale aj ich elektronických pomocníkov. Počítače, notebooky, mobilné telefóny, fotoaparáty a v podstate každá elektronika je citlivá na vysoké alebo extrémne nízke teploty. Trpia komponenty a batérie. V niektorých prípadoch môžu vysoké teploty dokonca napomôcť k znefunkčneniu zariadenia.

21.06.2012 17:50
notebook, pláž, dovolenka, relax, more Foto:
Ilustračné foto
debata

Batérie, procesory, pamäte či pevné disky vyvíjajú pri svojej činnosti teplo, ktoré je potrebné účinne odvádzať. Ak sa tak nestane, nastáva problém. „Ak je okolitá teplota vysoká, tak aj navrhnuté chladenie s teplotnou rezervou sa môže stať neúčinné, súčiastka sa zohreje nad povolenú teplotu a môže sa zničiť. U elektroniky ide najmä o prevádzkový stav, batérie ale treba chrániť od vysokých teplôt aj vo vypnutom stave. Na slnku by mohli presiahnuť svoju maximálnu teplotu a vybuchnúť alebo prinajmenšom prasknúť, čím sa samozrejme zničia,“ dopĺňa servisný manažér Jaroslav Leško zo spoločnosti Sony. Mnohé smartfóny majú batériu umiestnenú priamo pod displejom. Pod vplyvom vysokých teplôt sa môže takáto batéria deformovať a poškodiť aj okolité komponenty, následne ju navyše nemusí byť jednoduché z prístroja odobrať.

Produkty ako napríklad fotoaparáty, ktoré majú výkonnej elektroniky pomenej, sú voči teplotným výkyvom odolnejšie. Kvôli použitým batériám by však mali spotrebitelia takisto rešpektovať odporúčania výrobcov o maximálnych prevádzkových teplotách. „Obozretnejší treba byť aj pri mechanických súčiastkach ako napríklad objektívy, ktoré sa môžu pod vplyvom vysokej teploty a priameho slnečného žiarenia poškodiť aj mechanicky,“ dopĺňa Jaroslav Leško.

Prevádzková teplota u väčšiny dovolenkovej techniky (kamery, fotoaparáty) sa pohybuje medzi 0 až 40 stupňami Celzia, teplotné rozmedzie pri ich skladovaní je vyššie (štandardne od –20 do 60 stupňov). Špecifickou skupinou sú notebooky, nakoľko sa štandardne predpokladá, že ich budú spotrebitelia používať najmä pri bežnej izbovej teplote, nie na slnku pri bazéne či na ležadle pri rozpálenej pláži. „Na pláži je elektroniku vhodné schovať do tieňa, v lete by sme ju nemali ponechať ani v aute, kde sa teplota v priebehu niekoľkých minút vyšplhá aj na viac ako 60 stupňov. Ak sa prístroj pod vplyvom tepla správa podozrivo, je potrebné okamžite ho vypnúť a odložiť na chladnejšie miesto do času, kým sa neprispôsobí teplote okolia,“ upozorňuje Leško.

debata chyba