Sen alebo nočná mora? Jedlá z 3D tlačiarní prichádzajú

Vyrobiť si jedlo podľa svojich potrieb, zamedziť plytvaniu, nakŕmiť celú planétu alebo zaistiť jedlo pre astronautov. To sú niektoré z lákavých prísľubov potravinových 3D tlačiarní, ktoré ale nemusia pripadať príťažlivé úplne všetkým, píše Le Figaro.

18.08.2022 06:00
jedlo 3D tlaciaren Foto:
debata (4)

3D tlačiarne, ktoré pridávajú jednotlivé vrstvy materiálu, sa už používajú napríklad v medicíne, dizajne alebo v priemysle. Keď ale naplníte ich zásobníky práškom alebo potravinárskou náplňou, prispôsobíte dýzy a ovládate ich pohyb pomocou softvéru, získate potravinársku 3D tlačiareň.

Múku, cukor, zeleninu a mäso je možné rozomlieť na pastu, pyré alebo krém a vyrobiť tak štvorcovú zmrzlinu, čokoládové sochy alebo dokonca pizzu. Talianske cestoviny získavajú nové tvary, ktoré zachytávajú omáčku. Špenát alebo brokolica na seba berú podobu figúrok, ktoré sú príťažlivé pre deti. To všetko vďaka vopred nahraným receptom, ktoré si môžete vytlačiť z počítača alebo z mobilného telefónu.

oblicka Čítajte aj Vedci zmenili krvnú skupinu obličky od darcu, objav označujú za prelomový

Vďaka technológii je možné prispôsobiť výsledné jedlo špeciálnym stravovacím potrebám, napríklad alergiám alebo pre ľudí s intoleranciou lepku alebo laktózy. Ich konzistencia je vhodná pre seniorov s problémami so žuvaním alebo pre osoby s dysfágiou, teda ťažkosťami s prehĺtaním. Vytlačené potraviny by raz mohli plniť fyziologické požiadavky každého jednotlivca a tlačiarne vyrábať personalizované výživové tyčinky.

Európska kozmická agentúra a americká NASA už skúmajú, ako by bolo možné skladovať potravinové prášky s prídavkami vitamínov a živín v hermeticky uzavretých kazetách. Agentúry by ich chceli využiť na stravovanie astronautov na stálej základni na Mesiaci alebo pri misiách na Mars.

ikem Čítajte aj Umenie? Tieto "obrázky" dokáže urobiť nové CT. Uhádnete, čo vidíte? Tu je galéria

Technológia by tiež mohla zaistiť druhý život ovociu alebo zelenine, ktoré sú príliš prezreté alebo zle tvarované, a nejdú preto do predaja. Ich premena na hmotu na tlač by mohla obmedziť plytvanie potravinami. Jedným z riešení preľudnenia planéty, zlých úrod alebo rastu cien by zasa mohla byť tlač potravín z drveného hmyzu, ktorý je bohatý na bielkoviny, načrtáva ďalšie využitie Le Figaro.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #astronauti #planéta #3D tlačiareň