Samsung plánuje ukončiť éru pevných diskov. Predstavil SSD disk s kapacitou 256 TB

Nový rekordman medzi SSD diskami má kapacitu 256 terabajtov. Na disk od Samsungu sa zmestí až 26-tisíc filmov vo Full HD rozlíšení.

15.08.2023 08:00
SSD disk, Samsung Foto:
SSD disky od Samsungu.
debata (1)

Cenové rozdiely medzi pevnými a SSD diskami boli ešte pred pár rokmi priepastné. Kto potreboval veľa miesta na fotky a filmy, ten siahol po pevnom disku. Ten, kto hľadal vysokorýchlostné médium, no nemal veľké nároky na úložný priestor radšej siahol po drahšom, no výkonnejšom SSD disku. Dnes už používatelia takejto dileme nemusia čeliť. Ceny sa už ceny diskov bez pevných častí nebezpečne priblížili k cenám harddiskov. V jednom ich ale stále nedobehli – v kapacite úložného priestoru. Samsung v týchto dňoch predstavil SSD disk, ktorý by túto paradigmu mohol zmeniť.

Nový disk má mať kapacitu 256 terabajtov a využívať QLC pamäte typu flash s dátovou hustotou štyroch bitov na jednu jednotku. Spustenie komerčnej výroby zatiaľ oznámené nebolo. Kórejský výrobca však v tlačovej správe uviedol, že novinka má byť v porovnaní s bežnými SSD diskami výrazne úspornejšia. “Ak by ste spojili osem 32 TB SSD diskov, tak jeden 256 TB SSD disk stále spotrebuje približne sedminu energie, aj keď uchováva rovnaký objem dát.”

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #pevný disk #SSD disk #HDD #256 TB