Ukázali unikátne komunikačné technológie. Slovenská firma zaujala medzi takmer 3000 vystavovateľmi

Tradičná medzinárodná výstava bezpečnostných a obranných technológií DSEI v Londýne priniesla úspech slovenskému priemyslu. Slovensko-kanadská firma Aliter Technologies, ktorá sa špecializuje na komunikačné technológie a zameriava sa aj na kybernetickú bezpečnosť, odprezentovala účastníkom niekoľko svojich riešení.

14.09.2023 00:00
Aliter Technologies, pr, nepouzivat Foto:

„Priniesli sme so sebou komunikačné systémy COMTAG a COMTANET, ktoré poskytujú hlasové a dátové služby pre mobilné taktické jednotky či pre miesta velenia. Dokážu fungovať prakticky kdekoľvek aj v ťažkých podmienkach,“ vysvetlil Peter Červený, technologický konzultant Aliter Technologies.

Veľký záujem vzbudil v Londýne špeciálny upútaný dron VIMA, ktorý nahrádza klasické stožiare a dokáže vyniesť a udržať vo vzduchu kvalitnú kameru či rádio nepretržite 24 hodín. Vďaka tomu môže monitorovať vo dne v noci napríklad územia zasiahnuté požiarom, zemetrasením či povodňami. Rovnako dobre monitoruje aj vďaka infračervenej kamere dav ľudí na veľkých podujatiach.

aliter, pr nepouzivat

„Systém sme použili napríklad pri návšteve pápeža či koncerte Rammsteinu,“ dodal Peter Červený. Podľa Ákosa Haramiu, ktorý má v Aliter Technologies na starosti bezpilotné zariadenia, je hlavným plusom upútaného dronu jeho výdrž vo vzduchu a fakt, že sa dá veľmi rýchlo uviesť do prevádzky. „Tento dron môže byť dokonca zabudovaný aj do špeciálneho vozidla, nášho Mobilného miesta riadenia. Vzlieta zo strechy vozidla a ak sa situácia zmení, vieme ho veľmi rýchlo dostať dole a presunúť sa. Ak je potrebné upraviť jeho pozíciu iba v menšom rozsahu, vieme sa dokonca vozidlom hýbať s tým, že dron zostane vo vzduchu,“ opísal výhody upútaného dronu VIMA Ákos Haramia.

Video signál z dronu vedia naživo streamovať do veliteľského centra na podujatiach, odkiaľ môžu napríklad zamestnanci bezpečnostnej služby kameru aj ovládať. Má veľmi kvalitnú optiku, výborné priblíženie, takže sa môžu bližšie pozrieť na rôzne potenciálne nebezpečné situácie v dave a v prípade potreby tam vyslať zásahový tím.

Foto: Aliter Technologies
Aliter Technologies, pr, nepouzivat

Spomínané technológie zaujali nielen verejnosť na medzinárodnej výstave. Aliter Technologies ich dodáva klientom po celom svete. „Medzi našich zákazníkov patrí NATO, veľké nadnárodné spoločnosti, rôzne silové rezorty či organizátori najväčších kultúrnych podujatí,“ uzavrel Peter Červený.

chyba