Nvidia predstavila najvýkonnejší čip pre umelú inteligenciu. Stojí desiatky tisíc dolárov

Nvidia spôsobila nový ošiaľ vo svete umelej inteligencie. Predstavila extrémne výkonný grafický čip, ktorý firmám ušetrí milióny dolárov. Jeho výkon je bezkonkurenčný.

24.03.2024 08:00
Nvidia, Blackwell GB200, grafický čip, GPU Foto:
Grafický čip Nvidia Blackwell GB200.
debata

Nvidia hľadá konkurenta. Zatiaľ ho nenašla. Firma s trhovou hodnotou 2,2 bilióna dolárov doslova valcuje trh. Má väčšiu hodnotu než Google a je trojkou na trhu. Dýcha na krk Microsoftu a Apple. O tom, že ich môže onedlho predbehnúť a stať sa najhodnotnejšou firmou na svete dokazuje aj novinkami predstavenými na tohtotýždňovej vývojárskej konferencii. Tou najzásadnejšou, o ktorej hovorí ako o prelomovej, je nový čip Blackwell GB200, ktorý môže zmeniť paradigmu vo využívaní umelej inteligencie. Jednotlivci z toho však budú profitovať cez firmy, pre ktoré je nový čip určený.

Čip so zvláštnym názvom Blackwell GB200 prináša výrazne vyššiu efektivitu pre vysokonáročné systémy využívajúce umelú inteligenciu. Rečou čísel – čip ponúka výkon na úrovni 20 petaflopov a disponuje rekordnými 208 miliardami tranzistorov. Pri práci s umelou inteligenciou alebo jazykovými modelmi má dosahovať energetickú úsporu až na úrovni 25-násobku v porovnaní s predošlou generáciou čipov.

Tri mesiace trvajúce trénovanie modelu s 1.8 biliónmi parametrov by pri čipe Hopper vyžadovalo 8000 výpočtových jednotiek pri spotrebe 15 Megawattov. Generácia čipov Blackwell na rovnakú úlohu potrebuje len 2000 jednotiek so spotrebou 4 Megawatty. Nvidia tvrdí, že z výkonu budú najviac profitovať firmy, ktoré prepoja viacero grafických procesorov (skr. GPU) do jedného. Pomocou najnovšej generácie mostu NVLink switch môže navzájom komunikovať až 576 GPU. Cena za jednu grafickú kartu s novým čipom sa má pohybovať na úrovni medzi 30 až 40-tisíc dolárov. Na prvý pohľad je to možno veľa, no ak čip dokáže firme ušetriť prevádzkové náklady na úrovni niekoľkých miliónov dolárov, táto investícia je zanedbateľná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Nvidia #grafická karta #GPU